Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čile spustí pátranie po osobách, ktoré zmizli počas Pinochetovej diktatúry

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SANTIAGO - Vláda čilského prezidenta Gabriela Borica plánuje spustiť pátranie po osobách, ktoré zmizli počas diktatúry Augusta Pinocheta v rokoch 1973 až 1990.

Čile si v pondelok 11. septembra pripomenie 50. výročie vojenského prevratu, po ktorom sa k moci dostal generál Pinochet. Počas 17-ročnej vojenskej diktatúry boli uväznené a mučené tisíce predstaviteľov opozície. Celkovo zmizlo 1469 osôb a doteraz bolo nájdených len 307 tiel.

Pôjde o prvé oficiálne celonárodné pátranie po nezvestných osobách z čias dikatúry. "Štát ich oddelil od rodín, preto štát musí prijať zodpovednosť za nápravu, potrestať zodpovedných a uskutočniť pátranie," uviedol pre NYT čilský minister spravodlivosti a ľudských práv Luis Cordero. Jeho dvaja prastrýkovia boli unesení v roku 1973 a ich telá sa nikdy nenašli, dodáva denník.Plán čilskej vlády pozostáva z digitalizácie a centralizácie súdnych spisov a ďalších archívov vládnych úradov i ľudskoprávnych organizácií. Vláda takisto poskytne financie na prieskum miest, kde by obete mohli byť pochované.

Najvyšší súd do januára tohto roka vyniesol 640 rozsudkov

Zákon o amnestiách z obdobia Pinochetovej diktatúry doteraz neumožňoval súdnictvu trestať osoby zodpovedné za porušovanie ľudských práv v období rokov 1973 až 1978, píše NYT. Až v roku 2000 boli zriadené špeciálne súdy na vyšetrovanie týchto zločinov. Najvyšší súd do januára tohto roka vyniesol 640 rozsudkov a do väzenia poslal stovky ľudí. Vyvodiť zodpovednosť za zabitia či zmiznutia je však dlhý a náročný proces.

Viac o téme: ZmiznutiePátranieSpustenieOsobyČileDiktaúryAugusto Pinocheto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu