Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Podľa štúdie sa riziko demencie dá stanoviť podľa 11 kľúčových faktorov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vedci identifikovali 11 rizikových faktorov demencie, podľa ktorých dokážu predpovedať, či sa u niekoho toto ochorenie rozvinie v nasledujúcich 14 rokoch.

Zo zoznamu doteraz známych rizikových faktorov demencie zaradili 11 najsilnejších - vek, vzdelanie, anamnéza cukrovky, depresie, mŕtvice, anamnéza demencie u rodičov, úroveň deprivácie, vysoký krvný tlak a cholesterol, osamelý životný štýl a mužské pohlavie. Výskum Oxfordskej univerzity sa k nim dopracoval podľa údajov dvoch dlhodobých britských štúdií – Biobank a Whitehall II. Na základe štúdie Biobank (skúmala 220.762 ľudí s priemerným vekom 60 rokov) vytvorili vedci nástroj na hodnotenie rizika demencie, ktorý overovali na 2934 ľudí s priemerným vekom 57 rokov zo štúdie Whitehall II.

Podľa štúdie sa riziko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Okrem nástroja UK Biobank Demencia Risk Score (UKBDRS) s 11 rizikovými faktormi demencie výskumníci skúmali aj prítomnosť špecifického génu APOE (UKBDRS - APOE). Úspešnosť oboch nástrojov "výrazne prekonáva" iné hodnotenia rizík, ktoré sa používajú v súčasnosti. Okrem identifikácie ohrozených osôb môžu v predstihu stanoviť aj preventívne opatrenia. Zistenia boli publikované vo vedeckom časopise BMJ Mental Health. Asi 40 percentám prípadov demencie by sa dalo predísť úpravou životného štýlu - prestať fajčiť, znížiť vysoký krvný tlak, schudnúť a znížiť príjem alkoholu.

Počet ľudí s demenciou na celom svete sa do roku 2050 takmer strojnásobí

"UKBDRS možno najlepšie použiť ako počiatočný skríningový nástroj na stratifikáciu ľudí do rizikových skupín. Tí, ktorí sú identifikovaní ako vysokorizikoví, by potom mohli mať prospech z časovo náročnejších následných hodnotení na podrobnejšiu charakteristiku," uviedol hlavný autor štúdie Raihaan Patel z Oxfordskej univerzity. Odhaduje sa, že počet ľudí s demenciou na celom svete sa do roku 2050 takmer strojnásobí na 153 miliónov. To predstavuje rýchlo rastúcu hrozbu pre systémy zdravotnej a sociálnej starostlivosti. Spoluautorka Sana Suri dodala: "Rizikové skóre nám hovorí len o našich možnostiach rozvoja demencie; nepredstavuje definitívny výsledok."
 

Viac o téme: ŠtúdiaVedciRizikoDemenciaFaktory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu