Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na demonštrácii krajnej pravice v holandskom Haagu roztrhali Korán

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

HAAG — Prívrženec krajnej pravice počas piatkovej demonštrácie pred tureckým veľvyslanectvom v holandskej metropole Haag pošliapal a roztrhal výtlačok Koránu, čo rozhnevalo desiatky účastníkov protidemonštrácie. Informovala o tom agentúra AFP.

Holandská vláda demonštráciu pred jej konaním odsúdila, uviedla však, že nemá zákonné právomoci, aby jej zabránila. Podľa redaktorov AFP výtlačok Koránu roztrhal Edwin Wagensveld, ktorý vedie holandskú pobočku protiislamskej organizácie Pegida. Na proteste ho sprevádzali ďalšie dve osoby. Polícia uzavrela prístup na ulicu, kde sídli turecké veľvyslanectvo. Zhromaždilo sa tam aj približne 50 odporcov protestu. Niektorí začali hádzať na Wagensvelda kamene, keď trhal stránky z Koránu, svätej knihy islamu.

Asi 20 policajtov vybavených štítmi a obuškami zasiahlo, keď sa ho pri odchode z protestu snažili prenasledovať. Holandská ministerka spravodlivosti Dilan Yesilgözová, ktorá je tureckého pôvodu, označila zámer roztrhať Korán za "dosť primitívny a úbohý". Dodala však, že zákony takúto demonštráciu nezakazujú.Wagensveld už čelí stíhaniu za výroky, ktoré vyslovil na podobnej demonštrácii v januári, keď pred parlamentom takisto roztrhal výtlačok Koránu a prirovnal ho k pamfletu Mein Kampf nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

K podobnému zaobchádzaniu s Koránom došlo tento rok aj vo Švédsku a Dánsku

V piatok mal zasa Wagensveld oblečené tričko s nápisom "Islam nie je lepší ako nacizmus". K podobnému zaobchádzaniu s Koránom došlo tento rok aj vo Švédsku a Dánsku, čo vyvolalo pobúrenie a protesty v moslimských krajinách. Dánska polícia avizovala, že sprísni kontrolu hraníc. Švédsko vo štvrtok reagovalo zvýšením výstrahy pred nebezpečenstvom terorizmu na štvrtý z celkovo piatich stupňov.

Viac o téme: DemonštráciaRoztrhanieHaagHolandskoKrajná pravicaKorán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu