Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pri pobreží Džibuti stroskotala loď s migrantmi: 35 z nich zrejme zahynulo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Panagiotis Balaskas)

DŽIBUTY — Viac ako 35 migrantov zrejme zahynulo pri stroskotaní lode v Adenskom zálive meste neďaleko pobrežného mesta Obock ležiaceho na severovýchode Džibuti. Oznámila to v piatok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), informovala agentúra DPA.

K nešťastiu došlo vo štvrtok večer. Plavidlo malo na palube približne 60 migrantov vrátane 18 žien a najmenej dvoch detí mladších ako 18 rokov, z ktorých sa 26 podarilo zachrániť, 11 ľudí však stroskotanie neprežilo, uviedla IOM. Viac ako 24 migrantov je stále nezvestných. Pátranie po nich pokračovalo aj v piatok. IOM však predpokladá, že počet obetí bude oveľa vyšší.

Mnohí migranti pochádzajú z Etiópie

Viac ako 200.000 migrantov podľa IOM každoročne podnikne nebezpečnú cestu z pobrežia Džibuti cez Adenský záliv do Jemenu. Počet obetí na tejto migračnej trase v posledných mesiacoch rastie — tak na mori, ako aj na súši. Od roku 2014 ich IOM registruje najmenej 417. Mnohí migranti pochádzajú zo susednej Etiópie, kde sa vlani v novembri v regióne Tigraj skončil dlho trvajúci konflikt medzi miestnymi povstalcami a centrálnou vládou, ktorý vyvolal humanitárnu krízu.

Viac o téme: LoďúmrtiePobrežieMigrantiStroskotanieDžibuty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu