Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nenahraditeľná strata: Práca Radany (†47) pomohla tisíckam malých detí, odišla príliš mladá

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Profimedia.cz, Pixabay)

PRAHA – Vo veku len 47 rokov zomrela známa česká výtvarníčka, grafička a milujúca matka Radana Bartůňková. Svojou prácu sa zaslúžila o vznik úplne nového písma, vďaka ktorému sa možno aj vaše deti v školských laviciach posunuli ďalej. Autorka Comenia Script pomohla stovkám detí, ktoré sa v školách naučili rýchlejšiemu a efektívnejšiemu písaniu.

archívne video

Žiaci dostali vysvedčenie, začínajú sa prázdniny (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Správu u jej predčasnom odchode zverejnila rodina na sociálnej sieti. „V hlbokom zármutku oznamujeme, že nás po ťažkej chorobe v tichosti opustila naša milovaná Radana Bartůňková,“ stálo v parte. „Toto je neuveriteľne smutná správa. Myslím na Mariánku a celú rodinu,“  napísala Monika z vydavateľstva Monika Le Fay.

 

Tohle je neuvěřitelně smutná zpráva. Myslím na Marjánku a celou rodinu. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/umrti-radana-bartunkova-lencova-pismo-comenia-script.A230816_081823_domaci_ihav?

Posted by Monika Le Fay on Wednesday, August 16, 2023

„Po ťažkej chorobe zomrela vo veku 47 rokov výtvarníčka Radana Bartůňková (Lencová), autorka písma Comenia Script a sady učebníc,“ pripojil sa český školský portál Pedagogicke.info na sociálnej sieti. „České školské písmo Comenia bolo predstavené na výstave pred necelými pätnástimi rokmi v októbri 2008 a po pokusnom overovaní bolo zavedené do rady škôl,“ dodali k Radaninej práci.

 

Zemřela autorka písma Comenia Script Po těžké nemoci zemřela ve věku 47 let výtvarnice Radana Bartůňková (Lencová),...

Posted by Pedagogicke.info on Wednesday, August 16, 2023

Autorka písma, ktoré pomáhalo tým najzraniteľnejším

Radana Bartůňková bola známa najmä ako autorka školského tlačeného písma Comenia Scrip (podľa Jana Amosa Komenského), ktoré vytvorila v roku 2008. Cieľom písma je uľahčenie učenia sa deťom. Písmo je bez zbytočných slučiek klasického písaného písma, ktoré poznáme, vysvetľuje webportál Comenia Scrip. Pri jeho tvorbe autorka zohľadnila potreby všetkých žiakov, dokonca aj dysgrafikov a ľavákov.

Nenahraditeľná strata: Práca Radany
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Comeniascript.sk)

„Písmo vychádza v ústrety súčasným potrebám detí, ktoré už pred pubertou písmo jedným ťahom opúšťajú. To sa týka už aj detí na 1. stupni ZŠ. Jednoduchšie písmo môže byť čitateľnejšie v zahraničí, a naopak, cudzinci prichádzajúci na Slovensko nášmu písmu lepšie porozumejú a uľahčí sa im komunikácia,“ dodávajú.

Viac o téme: ŠkolstvoSmrťSviečkaRadana BartůňkováComenic Script
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu