Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Europol spolu so španielskymi úradmi rozbili bandu, ktorá pašovala nelegálnych migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR (AP Photo/Peter Dejong))

BRUSEL - Orgány činné v trestnom konaní zo Španielska za pomoci Európskeho policajného úradu (Europol) zatkli 19 osôb zapojených do pašovania migrantov v Európe. Europol spresnil, že zadržaní boli súčasťou širšej siete pašujúcej migrantov zo Sýrie cez Líbyu, Tunisko a Alžírsko do Španielska, Nemecka a Nórska

Vyšetrovanie vedené španielskou políciou, podporované Europolom a nemeckou spolkovou políciou, viedlo k rozloženiu skupiny organizovaného zločinu, ktorá uľahčila sekundárne pohyby nelegálnych migrantov zo Španielska do Nemecka a Nórska. Táto skupina bola súčasťou väčšej siete zapletenej do pašovania sýrskych občanov po trase Sýria – Sudán alebo Spojené arabské emiráty – Líbya – Alžírsko – Španielsko, ktorú španielska polícia zlikvidovala už začiatkom roku 2023.

Archívne video: Bezpečnostná rada vlády SR: Situácia s migrantmi je pokojná, ich cieľom nie je prísť na Slovensko

Bezpečnostná rada vlády SR: Situácia s migrantmi je pokojná, ich cieľom nie je prísť na Slovensko (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Europol pripomenul, že spoločný akčný deň stanovený na 20. júna viedol k 19 zatknutiam (16 Sýrčanov a traja Maročania), pričom razie sa konali na siedmych rôznych miestach a podarilo sa zaistiť päť áut, mobilné a úložné zariadenia (smartfóny, počítače, pamäťové karty), približne 10-tisíc eur v hotovosti a rôzne doklady.

V júni 2022 španielske úrady začali vyšetrovanie zločineckej skupiny, ktorá sídlila v mestách Toledo a Cuenca. Skupina sprostredkovávala prepravu nelegálnych migrantov z pobrežných oblastí do okolia Madridu, kde ich na siedmich miestach schovávala v nehygienických podmienkach, čím ohrozovala ich zdravie. Odtiaľ im prevádzači vybavovali odchod do cieľovej destinácie, najmä do Nemecka a Nórska, po zemi alebo letecky cez letisko Madrid – Barajas.

Zločinecká sieť je podozrivá z viacerých nelegálnych transferov a pašovania

Zločinecká sieť je podozrivá z organizovania viac ako 68 nelegálnych transferov a následného pašovania viac ako 550 sýrskych migrantov do EÚ. Podľa tlačovej správy Europolu zločinecká skupina bola úzko prepojená s ďalšími bunkami prevádzačov migrantov, ktoré uľahčovali pašovanie z Ázie a Afriky do Európy. Úzko prepojená sieť presúvala migrantov medzi miestnymi obchodníkmi s ľuďmi z jednej krajiny do druhej, pričom zabezpečovala vyberanie a distribúciu ziskov z trestnej činnosti pomocou moslimského bankového systému hawala. Celková cena za cestu zo Sýrie do cieľovej európskej destinácie bola vyše 20-tisíc eur.

Doterajšie vyšetrovanie zistilo, že ceny za jeden úsek pašeráckej trasy boli nasledovné: 4-tisíc eur z Bejrútu do Egypta lietadlom; 3 500 eur z Egypta cez Líbyu a Tunis do Alžírska po súši; 10-tisíc eur z alžírskeho pobrežia na španielske pobrežie cez more a potom po súši do Madridu alebo miest Cuenca a Toledo; od 1 000 do 2-tisíc eur zo Španielska do Nemecka a Nórska. Europol pri tejto operácii uľahčil výmenu informácií a poskytol operatívnu koordináciu a potrebnú analytickú podporu.

Viac o téme: PašeráciNemeckoŠpanielskoLíbyaSýriaNórskoAlžírskoTuniskoEuropolNelegálni migrantiŠpanielske úrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu