Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Počet obetí požiaru na ostrove Maui sa zvýšil na minimálne 89

Požiare trápia Havaj Zobraziť galériu (2)
Požiare trápia Havaj (Zdroj: TASR/AP/Matthew Thayer/The Maui News)

HONOLULU - Na minimálne 89 sa zvýšil počet obetí devastujúceho lesného požiaru na havajskom ostrove Maui, oznámil v noci na nedeľu guvernér amerického štátu Havaj. Počet obetí bude podľa neho ešte zrejme narastať, informujú agentúry AP a AFP.

"Je 89 potvrdených obetí. Ich počet bude ďalej narastať. Chceme, aby sa ľudia na to pripravili," povedal novinárom guvernér Josh Green. "Nepochybne to bude najhoršia prírodná katastrofa v dejinách Havaja". Predchádzajúca oficiálna bilancia zo soboty rána uvádzala 80 obetí na životoch. Pátracie a záchranné práce v troskách obhorených domov naďalej pokračujú.

Počet obetí požiaru na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Matthew Thayer/The Maui News via AP)

Viaceré lesné požiare zachvátili havajský ostrov Maui v utorok, pričom spôsobili rozsiahle škody a vyžiadali si evakuácie miestneho obyvateľstva. Najničivejší z nich zdevastoval mesto Lahaina na západnom pobreží ostrova, pričom zahynulo najmenej 89 ľudí. Plamene v západnej časti Maui zničili alebo poškodili viac než 2200 budov, z toho 86 percent obytných; spôsobili škody za 5,5 miliardy dolárov a tisíce ľudí pripravili o strechu nad hlavou. Odhad škôd na celom ostrove sa blíži k šiestim miliardám dolárov.

Na Maui stále horia najmenej dva lesné požiare, ktoré si však zatiaľ nevyžiadali žiadne obete. Štvrtý požiar. ktorý sa rozhorel v piatok večer, sa rýchlo podarilo uhasiť. Medzi miestnymi obyvateľmi podľa AFP rastie rozhorčenie nad údajne nedostatočnou a pomalou reakciou úradov na šíriace sa požiare, čo už začala vyšetrovať aj havajská generálna prokuratúra.

Úrady nebezpečenstvo požiarov údajne podcenili

Mnohí obyvatelia tvrdia, že úrady nebezpečenstvo požiarov podcenili a ľudí pred ním včas nevarovali. Viacerí svedkovia uvádzajú, že spozorovali, že sa niečo deje, až keď sa plamene dostali do ich bezprostrednej blízkosti. V meste Lahaina žilo viac než 12.000 obyvateľov a v minulosti bolo sídlom havajskej kráľovskej rodiny. V dôsledku požiaru sa zmenilo na zhorenisko a jeho vyhľadávané hotely a reštaurácie ľahli popolom. Podľa agentúry AP išlo o najtragickejší lesný požiar v USA za posledných viac než 100 rokov.
 

Viac o téme: PožiarObeteLesný požiarHavajMaui
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu