Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ani štipka ľútosti: Šéf úradu pre krízové situácie na Havaji neľutuje, že nevaroval ľudí! Požiar si vyžiadal vyše 100 obetí

Lesné požiare na havajskom ostrove Maui
Lesné požiare na havajskom ostrove Maui (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Bowmer)

HONOLULU - Šéf úradu pre krízové situácie na havajskom ostrove Maui Herman Andaya rezignoval vo štvrtok krátko po tom, ako vyhlásil, že neľutuje, že nespustil sirény, ktoré by obyvateľov varovali pred zničujúcim požiarom, ktorý si vyžiadal najmenej 111 obetí. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Kvôli nespusteniu sirén sa Andaya stal terčom kritiky. Svoje rozhodnutie obhajoval tým, že mal obavu, že zvuk sirén počas požiaru prinúti obyvateľov bežať "mauka" - čo na Havaji znamená do hôr alebo vnútrozemia. "V takom prípade by bežali do ohňa," tvrdí Andaya. Rozhodnutie nepoužiť sirény spolu s nedostatkom vody, ktorý hasičom sťažoval prácu, a únikovými cestami zahltenými vozidlami, ktoré sa potom stali obeťou plameňov, vyvolalo hlasnú kritiku od mnohých obyvateľov.

Lanovka na Geravy je slovenským unikátom, také niečo inde nezažijete (Zdroj: TASR)

Starosta Richard Bissen prijal Andayovu rezignáciu s okamžitou platnosťou, oznámil okres Maui na facebooku. Andaya ako dôvod svojho odchodu z funkcie uviedol bližšie nešpecifikované zdravotné dôvody. "Vzhľadom na závažnosť krízy, ktorej čelíme, môj tím a ja na túto kľúčovú pozíciu čo najrýchlejšie niekoho dosadíme a teším sa, že to čoskoro oznámime," uviedol Bissen vo vyhlásení.

Nepoužitie sirén miestne médiá označujú za chybný krok a súčasť radu komunikačných problémov, ktoré prispeli k chaosu po vypuknutí požiaru. Havajské ostrovy majú podľa svojho tvrdenia najrozsiahlejší systém vonkajších výstražných sirén na svete, ktorý bol vytvorený po tsunami v roku 1946, ktorá si vyžiadala viac ako 150 obetí.

Viac o téme: PožiarHavajHonoluluMaui
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu