Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko klame vlastných vojakov! Muži vstúpili do armády, no ich rodinám nechodia žiadne peniaze

Ruskí vojaci z Orenburskej oblasti sa sťažujú, že im, ani ich rodinám, nechodia žiadne peniaze
Ruskí vojaci z Orenburskej oblasti sa sťažujú, že im, ani ich rodinám, nechodia žiadne peniaze (Zdroj: Twitter/Anton Gerashchenko)

MOSKVA – Vyzerá to tak, že Kremeľ nemá problém len s obsadením Ukrajiny, ale dokonca už nemá z čoho platiť vlastným vojakom. Spočiatku sa sťažovali wagnerovci, ktorým potom nevyšiel pochod na Moskvu a teraz majú problémy vojaci v Orenburskej oblasti.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 528 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Rusko vedelo, že čím dlhšie bude na Ukrajine bojovať, tým viac problém ho postihne. Najprv sa začali sťažovať vojaci, ktorí od armády dostávali staré a hrdzavé zbrane. Pre dčasom sa ozval vodca Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý hovoril o nedostatku munície a základných potrieb. Vyústilo to až do plánovaného obsadenia Moskvy, ale to sa už žoldnierom nepodarilo. Teraz sa ozývajú vojaci z Orenburskej oblasti, ktorí nedostávajú od štátu žiadne peniaze. 

Nechcú takého generála

S ruskou armádou podpísali zmluvy s vidinou toho, že to pomôže ich rodinám. Opak je ale pravdou. Rodiny vojakov z Orenburskej oblasti nemajú ani na zaplatenie účtov za energie. Aby sa o tom dozvedela široká verejnosť, na sociálnu sieť Telegram, uverejnili video, kde vinia guvernéra Denisa Paslera. 

"Všetci máme deti a vnúčatá. Nevieme ani zaplatiť účty za elektrinu a plyn, pretože náš guvernér sa domnieva, že potrebuje peniaze viac ako a naše rodiny. Čoskoro sú tu voľby a opäť ho zvolia. Myslím, že mi dá každý za pravdu ak poviem, že ho tu nepotrebujeme," sťažujú sa vojaci vo videu. 

V celej oblasti

Vojaci majú v priemere 45 rokov. Odkazujú, že išli brániť svoju vlasť. Obracajú sa na ruský ľud a najvyšších štátnych predstaviteľov. "Ťažíme ropu, plyn. Máme doslova všetko. Toto je najbohatší regíon Ruskej federácie, no aj napriek tomu nie sú peniaze, ktorými by sa zaplatilo vojakom a ich rodinám," pokračuje vojak vo videu. 

Podobná situácia je podľa médii, ktoré pôsobia v Orenburskej oblasti vo viacerých vojenských kontingentoch. Rezort sociálneho rozvoja ale vysvetlil, že platby sú jednorázové a peniaze dostávajú iba muži, ktorí do vojska vstúpili na základe mobilizácie. Do tejto skupiny však patria aj vojaci na videu.

Viac o téme: VzburaNepokojVýplataAbsenciaRuskoVojna an UkrajineOrenburská oblasť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu