Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľký úlovok SBU! Na juhu Ukrajiny zatkli ruskú špiónku, mala pripravovať atentát na Zelenského

SBU sa podarilo odhaliť činnosť ruskej špiónky na južnej Ukrajine. Pripravovala aj atentát na prezidenta Zelenského
SBU sa podarilo odhaliť činnosť ruskej špiónky na južnej Ukrajine. Pripravovala aj atentát na prezidenta Zelenského (Zdroj: Facebook/Служба безпеки України)

MYKOLAJIV – Vojna na Ukrajine nie je len o priamom boji, ale častokrát sa do popredia dostáva aj ruská špionáž. Ukrajinské tajné jednotky však nedávno odhalili činnosť istej špiónky, ktorá monitorovala oblasť južnej Ukrajiny a pravidelne o svojej činnosti informovala Kremeľ. Okrem toho mala pomáhať pri plánovanom atentáte na prezidenta Zelenského.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 528 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Spravodajská a bezpečnostná agentúra ukrajinskej kontrarozviedky (SBU) zadržala nedávno pri meste Mykolajiv predavačku v obchode s vojenským príslušenstvom. SBU informuje, že žena robila ruskú špiónku a mala pomáhať pri plánovanom atentáte na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten absolvoval návštevu tejto oblasti len pred pár dňami. 

Aj iné úlohy 

Špiónka v službách Ruska sa pokúšala zistiť čo najviac informácii o predpokladanej trase cesty Zelenského po regióne a presný čas jeho príchodu. SBU sa dozvedela o jej činnosti ešte pred príchodom hlavy Ukrajiny a zadržala ju. Po získaní ďalších údajov sa SBU podarilo zistiť, že ruská špiónka mala aj iné úlohy. Pre Kremeľ robila monitoring vojenských systémov a posielala do Moskvy polohu muničných skladov pri meste Očakov. Tieto údaje mali slúžiť na prípravu leteckého útoku na Mykolajivskú oblasť. 

 

СБУ викрила на Донеччині жіночу агентурну мережу, яка працювала на фсб та «вагнерівців» Контррозвідка Служби безпеки...

Posted by Служба безпеки України on Tuesday, August 8, 2023

SBU si zadržanie naplánovala a zadržala predavačku presne v čase, keď sa pokúšala odovzdať informácie ruským úradom. Páchateľkou bola obyvateľka Očakova, ktorá pracovala v predajni s vojenským príslušenstvom. Cestovala po oblasti a natáčala polohu ukrajinských vojenských skladov a zbraňových systémov. Okrem toho mala Moskvu informovať aj o činnosti nepriateľa na sociálnych sieťach. 

Možný trest

Ruská špiónka je podozrivá z neoprávneného šírenia informácii o presune vojenských zložiek, zbraní, výzbroje a systémov ukrajinskej armády. Jej prípadom sa zaoberá krajská prokuratúra v Mykolajive. V súčasnej dobe je umiestnená v cele predbežného zadržania. Hrozí jej 12-ročný trest odňatia slobody. 

Viac o téme: PrípravaAtentátRuská špiónkaVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineMykolajivOčakov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu