Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Pápež na návšteve v Lisabone kritizoval Európu, že sa nedostatočne snaží riešiť problémy sveta

pápež František
pápež František (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Alessandra Tarantino))

LISABON- Pápež František v stredu v Portugalsku kritizoval Európu, že sa nedostatočne snaží riešiť problémy sveta.

 "Kam mierite, ak nenavrhujete svetu cestu k mieru, tvorivé spôsoby na zastavenie vojny na Ukrajine a mnohých konfliktov, ktoré zafarbujú svet krvou?" opýtal sa 86-ročný pápež v obedňajšom príhovore zástupcov portugalskej vlády a občianskej spoločnosti v Kultúrnom centre Belém v Lisabone. Bol to jeho prvý verejný prejav počas návštevy v Portugalsku. František odsúdil neexistenciu smelého mierového plánu a vyhlásil, že do zbraní sa investuje viac než do budúcnosti detí.

Európa musí riešiť aj svoje vlastné problémy, upozornil pápež. Kritizoval zaobchádzanie s migrantmi na vonkajších hraniciach kontinentu a v oblasti Stredozemného mora, pokles pôrodnosti, aj diskusie o eutanázii. "Celosvetové prípady bezprávia, vojny, klimatická a migračná kríza postupujú rýchlejšie, než schopnosť a často aj vôľa spoločne riešiť tieto výzvy," dodal František. Pápež namiesto toho sníva o "Európe v srdci Západu", ktorá využíva svoju vynachádzavosť na hasenie vojny už v jej zárodku a na zapaľovanie svetiel nádeje. Kontinent by mohol byť hnacou silou "celosvetového otvárania sa".

Svet potrebuje Európu ako staviteľa mostov a mierotvorcu

Svet podľa neho potrebuje Európu - "tú pravú, rýdzu Európu" - ako staviteľa mostov a mierotvorcu. Hlava katolíckej cirkvi bude v Portugalsku päť dní na podujatí Svetové dni mládeže (SDM) 2023, kde sa stretávajú mladí katolíci. Františka v stredu po príchode do Lisabonu privítal vo svojom sídle v paláci Belém portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa. V odkaze v Portugalskej knihe cti František uviedol: "Ako pútnik nádeje v Portugalsku sa modlím a dúfam, že táto krajina s mladým srdcom bude aj ďalej siahať k obzorom bratstva."
 

Viac o téme: RiešenieNávšteva KritizovanieEurópaLisabonPápež FrantišekProblémy sveta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu