Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Brutálny vrah ženu najskôr dobil, a potom upálil: Súd mužovi zmiernil trest! Namiesto doživotia ho čaká TOTO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Recidivista a sexuálny agresor Karel Kalina si za ubitie ženy na Detve odpyká 28 rokov namiesto doživotia. Pôvodne uložený trest mu dnes právoplatne zmiernil pražský vrchný súd, ktorý tak čiastočne vyhovel mužovmu odvolaniu. Kalina vinu odmieta. Podľa verdiktu zmlátenú ženu ešte zaživa polial benzínom a po jej smrti ju zapálil. Priamy dôkaz proti nemu neexistuje, usvedčil ho reťazec nepriamych dôkazov.

"Pre uloženie doživotného trestu neboli splnené formálne podmienky," konštatoval predseda odvolacieho senátu Jiří Lněnička. Mužovi tak vymeral výnimočný trest v hornej polovici sadzby, a to pre mimoriadnu závažnosť činu a kvôli tomu, že možnosť páchateľovej nápravy je mimoriadne znížená. K uloženej detencii sudca povedal, že Kalina svojím správaním preukázal, že predtým uložené ochranné liečenie na jeho nápravu a na ochranu spoločnosti nepostačí.

Archívne video: Aresorka dokopala svoju rovesníčku!

Brutálne video bitky: Mladá agresorka dokopala svoju rovesníčku! (Zdroj: Facebook/US)

Päťdesiatročná žena prišla o život v noci z 3. a 4. februára 2022. Podľa rozsudku sa tak stalo v Kalinovom dome v Jiříkove na Děčínsku. Muž svoju známu brutálne napadol a opakovanými údermi do hlavy i ďalších častí tela jej spôsobil mnohopočetné zranenia. Tiež ju dusil a kopal. Potom ju odviezol na poľnú cestu a polial benzínom, ktorého sa obeť podľa znalcov najmenej raz nadýchala. Žena sa udusila krátko pred následným založením požiaru.

Kalina pripúšťa, že družka jeho kamaráta za ním v daný večer prišla. Tvrdil, že spolu mali milostný pomer, čo sa ale nepreukázalo. Podľa jeho verzie od neho žena po sexe v poriadku odišla preč. "Tejto trestnej činnosti som sa nedopustil a budem to tvrdiť stále. Žiadam o oslobodenie obžaloby, " vyhlásil dnes.

Chcel predať dom

To, že ďalší deň odviezol do zberného dvora gauč a koberec, vysvetlil tak, že chcel svoj dom nafotiť a predať, čo si už skôr dohodol s realitnou maklérkou. Policajti podľa neho začali jeho stíhanie nezákonne na základe vymysleného svedectva. "Dobrovoľne som sa dostavil na políciu podať vysvetlenie a už ma nepustili. Nátlak zo strany polície bol extrémny, " povedal odvolaciemu senátu. Opakovane tiež tvrdil, že podľa stopy zanechanej mobilnými telefónmi sa žena o jednej hodine ráno zišla "na zadnej záhrade pri sliepkach" s iným konkrétnym mužom. Vrchný súd ale jeho argumenty odmietol.

V roku 2000 bol Kalina odsúdený na 12 rokov za pokus o inú vraždu a tiež za znásilnenie. Súdy mu uložili aj sexuologickú liečbu. V minulosti zasadol na lavicu obžalovaných tiež kvôli napadnutiu ďalších dvoch žien, ktorým bránil odísť z miestnosti tak, že ich škrtil. Súčasťou verdiktu je Kalinova povinnosť uhradiť príbuzným zavraždenej ženy vyše tri milióny korún ako náhradu nemajetkovej ujmy.

Viac o téme: NásilieBitkaTrestSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu