Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zázrak na rieke Hudson má nasledovníka: Pilot pristál na mori bez straty života jediného pasažiera

Pilot pristál núdzovo na mori.
Pilot pristál núdzovo na mori. (Zdroj: Twitter)

FRÉJUS - Keď vypadol motor Cessny 177, pilot neváhal ani sekundu. Preletel ponad pláž, ktorá bola plná turistov, a posadil malé lietadlo do mora. Všetci na palube prežili.

Pilot po poruche motora úspešne pristál so svojím lietadlom v mori pri juhofrancúzskom pobreží. Podľa hasičského zboru sa v nedeľu všetci pasažieri zachránili bez zranení. Turistické lietadlo s dvoma ženami a jedným mužom na palube pristálo na vode asi 600 metrov od letoviska Fréjus na Azúrovom pobreží.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

„Videli sme stroj dosadnúť na more. Hasičský zbor okamžite vyrazil," povedal muž, ktorý pozoroval núdzové pristátie z pláže. A to aj napriek tomu, že tamojšia záchranná stanica o 9:45 ešte nebola otvorená. Hasiči na svojich záchranných člnoch vyštartovali na miesto havárie a troch pasažierov – muža a dve ženy – sa im podarilo z mora zachrániť. Všetci traja sa zranili len ľahko.

Lietadlo sa potopilo a nemohli s tým nič urobiť

Posádky člnov sa pokúšali zastaviť potopenie lietadla pomocou nafukovacích člnov - márne. Po nejakom čase malé lietadlo zmizlo v hlbinách. Polícia uviedla, že zatiaľ nebolo zistené žiadne znečistenie vody.

Počas záchranného manévru pilot preukázal veľkú zručnosť: So svojou Cessnou 177 sa zámerne vyhýbal pláži, "pretože tam už boli nejakí turisti," uviedol hasičský zbor. "Chce to veľa technických zručností a trochu šťastia."

Viac o téme: MotorZáchranaLietadloNúdzové pristátieCessnaFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu