Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šokujúci nález v mori: Vo vode objavili nebezpečné baktérie! Pláže v obľúbenom letovisku zatvorili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

ALICANTE - Kvôli vysokej bakteriálnej kontaminácii vody v španielskom regióne Alicante museli byť uzavreté niektoré pláže. Ako sa potenciálne nebezpečné baktérie dostali do mora?

Španielsky región Alicante je obľúbený u mnohých dovolenkárov. Pláže sú preplnené najmä v letných mesiacoch. Teraz sa však miestni a turisti musia zaobísť bez kúpania na dvoch plážach. Úrady našli vysoké koncentrácie choroboplodných zárodkov.

archívne video

Španielov vystrašil údajný žralok, má ísť však o veľrybu (Zdroj: Facebook/Policía Local de Lepe.)

Ako uvádza britský Express, pláže boli uzavreté kvôli enterokokom v zátokách San Gabriel a Urbanova. Generálne riaditeľstvo vodného hospodárstva a magistrát Alicante zistili zvýšenú bakteriálnu záťaž. Odborníci vylúčili, že baktérie pochádzajú z výpustov z odtoku alebo čističky v oblasti San Gabriel. Voda sa testuje, kým sa koncentrácia baktérií nevráti do normálu. Okrem týchto pláží boli pre návštevníkov preventívne uzavreté aj pláže Centro a Playa Els Tossals.

Šokujúci nález v mori:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Enterokoky sú guľovité baktérie a patria do radu baktérií kyseliny mliečnej. Nachádzajú sa v organizmoch zvierat a ľudí. Do vody sa dostávajú cez hygienické nedostatky, ako je fekálne znečistenie. Enterococcus faecium a Enterococcus faecalis hrajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravej črevnej flóry u zvierat a ľudí. Používajú sa ako probiotiká a pri výrobe potravín. Niektoré enterokoky však môžu mspôsobiť zdravotné problémy. Po infekcii črevnými baktériami môže dôjsť k infekcii močových ciest, k otrave krvi alebo zápal osrdcovníka. Zvýšené riziko infekcie majú starší ľudia, deti a ľudia s oslabeným imunitným systémom.

Viac o téme: MorePlážBaktériaŠpanielskoAlicante
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu