Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Emmanuel Macron odsúdil nový imperializmus v Tichomorí: Taktiež vyslovil varovanie

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA)

PORT VILA - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok odsúdil "nový imperializmus" v Tichomorí a varoval pred ohrozením suverenity tunajších menších štátov. Informuje tlačová agentúra AFP.

"V Indopacifiku, a najmä v Oceánii, sa objavuje nový imperializmus a logika moci, ktorá ohrozuje zvrchovanosť viacerých štátov - tých najmenších, často najkrehkejších," povedal Macron na Vanuatu. Macron je prvý úradujúci francúzsky líder v tomto nezávislom tichomorskom štáte. Snažil sa tiež zdôrazniť význam Francúzska v regióne, kde o vojenský, hospodársky a diplomatický vplyv súperia Čína a USA.

archívne video Rezort obrany prijal ponuku USA na vozidlá 4x4, mali by nahradiť vozidlo Aligátor, podľa náč. Gen. štábu Zmeka ich armáda potrebuje približne tisíc

Rezort obrany prijal ponuku USA na vozidlá 4x4, mali by nahradiť vozidlo Aligátor, podľa náč. Gen. štábu Zmeka ich armáda potrebuje približne tisíc (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Našou indopacifickou stratégiou je predovšetkým brániť prostredníctvom partnerstiev nezávislosť a suverenitu všetkých štátov v regióne, ktoré sú pripravené s nami spolupracovať," vyhlásil šéf Elyzejského paláca. Francúzsko má v Ázii a Tichomorí sedem zámorských území vrátane Novej Kaledónie a Francúzskej Polynézie, kde žije 1,6 milióna francúzskych občanov. Rozprestiera sa tu tiež jeho  výlučná ekonomická zóna s rozlohou deväť miliónov štvorcových kilometrov.

USA a ich spojenci sa snažia kontrovať rastúcemu vplyvu Číny v regióne a Francúzsko preto ponúka "alternatívu" s plánmi na rozšírenie pomoci a rozvoja aj v oblasti ochrany pred prírodnými katastrofami, povedal prezidentov poradca. Macron povedal, že sa cíti byť slobodný pri varovaní pred ambíciami veľmocí v Tichomorí, pretože "tu na Vanuatu si uvedomujeme svoju koloniálnu minulosť".

Vanuatu prešlo rovnako brutálnou kolonizáciou

Vanuatu bolo až do získania nezávislosti v roku 1980 francúzsko-britskou kolóniou a podľa Macrona si veľa vytrpelo pri "drancovaní bohatstva a vykorisťovaní ľudí". "Sme dedičmi tejto minulosti," dodal a pripomenul históriu od čias európskeho osídlenia, ktorého súčasťou bola aj obchodovanie s pôvodnými obyvateľmi na prácu na plantážach.

"Vanuatu prešlo rovnako brutálnou kolonizáciou, aká sa odohrávala v Afrike alebo Ázii. Na tento odkaz nesmieme zabudnúť," povedal prezident, ktorý sa usiluje posilniť význam Francúzska ako "vyvažovacej sily" v regióne. Macron navštívil Vanuatu v rámci cesty po regióne. Navštívil už Novú Kaledóniu a čaká ho ešte cesta na Papuu-Novú Guineu.

Viac o téme: VarovanieTichomorieEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu