Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Krutá Lukašenkova pomsta! Speváčka odmietla prijať od neho štipendium, teraz sa postaví pred súd

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko a speváčka Patrycja Svitsinová Zobraziť galériu (2)
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko a speváčka Patrycja Svitsinová (Zdroj: SITA/AP/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo, Instagram/sv_trisha)

MINSK – I keď v Bielorusku nezúri vojna ako na Ukrajine, jeho obyvatelia sa nemajú o nič lepšie. Nemusia síce utekať pred bojmi, ale keď im štát niečo ponúka, v podstate nemajú nemôžu odmietnuť. Podobný osud postihol bieloruskú speváčku, ktorá odmietla štátne štipendium. Bolo len otázkou času, kedy sa postaví pred súd.

archívne video

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

Dlhoročný bieloruský vládca Alexandr Lukašenko nerozdáva dary na každom rohu. Preto sa zrejme veľmi dotklo, keď bieloruská speváčka Patrycja Svitsinová odmietla ešte v roku 2020 jeho ponúkané štipendium. Informujeo tom Radio Free Europa. V tom čase bola študentkou na Bieloruskej štátnej univerzite v Minsku, kde chodila na katedru etnológie a folklóru.

Aktívna na protestoch

Patrycja vníma aktuálnu situáciu v krajine ako nespravodlivú. Keď v posledných prezidentských voľbách pred tromi rokmi vyhral opäť Lukašenko a jeho hlavná protivníčka Svetlana Cichanovská musela aj s rodinou utiecť do Litvy, Svitsinová sa zapájala do protestov proti "oficiálnemu" výsledku týchto volieb. Odvolávala sa na svoje morálne zásady. 

Údajne pre tento čin sa má začiatkom augusta postaviť speváčka pred súd. Podľa bieloruských úradov je obvinená z aktívnej účasti na protestoch, ktoré mali narúšať spoločenský poriadok. Vina jej bola priznaná v máji tohto roku, keď bola súčasťou masového protestu, ktorý blokoval verejnú dopravu. Okrem toho mala v tom čase zverejniť na sociálnych sieťach svoj negatívny postoj na ruskú inváziu na Ukrajinu. 

Pre Západ neprijateľné

Po demonštráciách proti Lukašenkovi v roku 2020 bolo zatknutých tisíce ľudí a veľkú časť opozičných politikov Lukašenkov režim uväznil. V lepšom prípad esa im podarilo utiecť do exilu ako spomínanej Svetlane Cichanovskej. Bieloruské úrady zatvorili aj niekoľko mimovládnych organizácií a nezávislých médií.

Protesty vo Varšave proti bieloruskému režimu
Zobraziť galériu (2)
Protesty vo Varšave proti bieloruskému režimu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Spojené štáty, Európska únia a niekoľko ďalších krajín odmietli uznať Lukašenka za víťaza prezidentských volieb a uvalili na neho a jeho režim tvrdé sankcie.

Viac o téme: ProtestyOdmietnutieŠtipendiumObvinenie BieloruskoMinskAlexandr LukašenkoPatrycja Svitsinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu