Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Bieloruská aktivistka Cichanovská dostane švédsku ľudskoprávnu cenu

Svetlana Cichanovská Zobraziť galériu (2)
Svetlana Cichanovská (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

ŠTOKHOLM - Bieloruská exilová opozičná aktivistka Sviatlana Cichanovská získala v stredu cenu za práva na pamiatku zavraždenej švédskej ministerky zahraničných vecí Anny Lindhovej (1957 – 2003) za svoj "neúnavný" boj za demokraciu. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na organizátorov podujatia.

Cena Anny Lindhovej, ku ktorej prislúcha finančná prémia vo výške 100.000 švédskych korún (zhruba 8500 eur), sa udeľuje s cieľom "podporiť predovšetkým ženy a mladých ľudí, ktorí v duchu Anny Lindhovej prejavujú odvahu bojovať proti ľahostajnosti, predsudkom, útlaku a nespravodlivosti", uvádza Pamätná nadácia Anny Lindhovej.

Archívne video

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

Cichanovská, ktorá v prezidentských voľbách v roku 2020 deklarovala víťazstvo nad bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom, je po týchto sporných voľbách v litovskom exile. "Neúnavne pokračuje v boji. Sviatlana Cichanovská je symbolom slobodného a demokratického Bieloruska," uvádza sa vo vyhlásení predmetnej nadácie. Bielorusko je autoritársky štát, v ktorom sú počas takmer troch desaťročí Lukašenkovej vlády potláčané opozičné hlasy a nezávislé médiá.

Svetlana Cichanovská
Zobraziť galériu (2)
Svetlana Cichanovská  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Ocenenie Cichanovskej udelili pri príležitosti tretieho výročia prezidentských volieb v roku 2020, ktoré boli podľa kritikov a západných lídrov zmanipulované. Annu Lindhovú zavraždil 11. septembra 2003 duševne chorý mladý Švéd srbského pôvodu Mijailo Mijailovič. Ocenenie oficiálne odovzdajú Cichanovskej 11. septembra 2023 na slávnostnom ceremoniáli v Štokholme pri príležitosti 20. výročia Lindhovej smrti.

Viac o téme: ŠvédskoBieloruskoCenaSvetlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu