Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ruskí dovolenkári hromadne opúšťajú Krym: VIDEO kolóny sú dlhé desiatky kilometrov

Kolóny pred Kerčským mostom. Rusi hromadne opúšťajú Krym.
Kolóny pred Kerčským mostom. Rusi hromadne opúšťajú Krym. (Zdroj: Twitter/ Ukraine Front Lines)

KRYM – Po útokoch na Krymský most, ktorý spája polostrov Krym s ruskou pevninou, sa ruskí obyvatelia rozhodli predčasne ukončiť dovolenky a vrátiť sa domov. Toto hromadné rozhodnutie však spôsobilo dopravný kolaps. Zápcha na diaľnici bola dlhá viac ako 20 kilometrov.

archívne video

V kauze výbuchu na Krymskom moste zadržala FSB osem podozrivých (Zdroj: Facebook/Ігор Мосійчук )

Vojna na Ukrajine robí problémy aj ruskému obyvateľstvu. Desiatky tisíc turistov z najväčšej krajiny sveta trávilo dovolenku práve na Kryme. Nedávne útoky však spôsobili, že viac ako 50-tisíc turistov sa rozhodlo pre hromadný útek z polostrova. Najväčším problémom bola doprava, pretože mnohí prišili na Krym vlastnými autami. Ukrinform s odvolaním sa na Ria Novosti informuje, že na dopravnom úseku z Krymu smerom k Melitopolu v Chersonskej oblasti sa vytvorila kolóna dlhá až 25 kilometrov. 

Nebezpečný úsek

Ruskí turisti použili počas cesty na Krym veľmi nebezpečný úsek, ktorý za posledný mesiac ostreľovala ukrajinská armáda najmenej 22-krát. Častým cieľom bol aj Mariupol na pobreží Azovského mora, ktorí Rusi vyhlásili za dočasné hlavné mesto Záporožskej oblasti. Okrem hrozby priamej paľby tu v úseku medzi medzi Rostovom a Doneckom vypadáva aj mobilný internet. 

Cesta vedia navyše priamo cez Mariupol. Turisti sa budú musieť vysporiadať s vysokými cenami za pohonné hmoty, zátarasami v podobe prechádzajúcich vojenských vozidiel a nekvalitnou infraštruktúrou. Informuje o tom verstka.me/slobodnieslova. 

Odveta?

Po útoku na Kerčský most zomreli najmenej dvaja ľudia. Časť mosta bola vážne poškodená. Podľa ruskej ruskej strany išlo o teroristický čin, pri ktorom boli použité diaľkovo ovládané člny. Prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Moskva pripravuje odvetu. "Samozrejme, že odpoveď z Ruska príde. Ministerstvo obrany pripravuje a zvažuje rôzne návrhy. Útok na Kerčský most bol bezvýznamný, pretože už dlho sme tadiaľ neprevážali zbrane ani muníciu," povedal podľa Ukrajinskej Pravdy.  

Pri výbuchu na moste prišli o život ruskí manželia, ktorí išli na dovolenku s dcérou. Tá vyviazla bez väčších zranení. "Zomrelo mnoho civlistov. Toto dieťa zostalo bez rodičov," komentoval udalosti ruský prezident.

Prirovnanie k hmyzu

Jeho predchodca Dmitrij Medvedev vyhlásil, že strojcov útoku treba potrestať. "Treba použiť neľudské metódy, pretože zrejme rozumejú len jazyku sily. Je nutné vyhodiť do vzduchu ich domy aj obydlia ich príbuzných. Musíme zničiť najvyššie ukrajinské vedenie, nech sa už tento hmyz skrýva v akýchkoľvek dierach," napísal terajší podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady na Telegrame. 

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Andrij Jusov sa po incidente na Kerčskom moste priklonil k názoru, že táto stavba je zbytočná.

"Teraz celý svet vidí mnoho kilometrov dopravných zápch a poškodenie konštrukcie mosta. Už nechcem ďalej komentovať, možno si len dovolím citovať slová šéfa HUR Kirilla Budanova, že Krymský (Kerčský) most je zbytočná stavba," povedal Jusov. Automobilová doprava je na moste čiastočne obnovená. 
 

Viac o téme: Kolónyútok RusiKrymVojna na UkrajineKerčský most
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu