Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VOJNA na Ukrajine Deň päťsto sedemnásty (23. júla 2023)

Bohoslužba v Odese Zobraziť galériu (3)
Bohoslužba v Odese (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že v telefonickom rozhovore požiadal generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga o okamžité zvolanie Rady NATO-Ukrajina. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 514

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 514 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:52 Bývalý príslušník ruskej Federálnej služby bezpečnosti (FSB) a popredný vojnový bloger Igor Girkin, známy aj ako Igor Strelkov, je vo vyšetrovacej väznici Lefortovo v Moskve.

21:24 Ukrajina potrebuje plnohodnotný štít, aby porazila ruský raketový teror, uviedol dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Apeloval tak podľa agentúry Interfax-Ukrajina na západných partnerov, aby Kyjevu poskytli viac zbraňových systémov posilňujúcich protivzdušnú obranu.

20:06 Arcibiskup odeskej diecézy Viktor zverejnil na sociálnych sieťach posolstvo adresované patriarchovi moskovskému a celej Rusi Kirillovi, v ktorom ostro kritizuje ruský raketový útok na Odesu i patriarchov postoj k vojne na Ukrajine.

19:36 Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) v nedeľu odsúdila útok ruskej armády na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa.

18:03 Ukrajina oslobodila polovicu svojho územia, ktoré dobylo Rusko počas invázie začatej vlani vo februári, uviedol dnes podľa agentúry Reuters šéf americkej diplomacie Antony Blinken. V televíznom rozhovore odhadol, že oslobodenie ďalšieho územia počas ukrajinskej protiofenzívy nie je záležitosťou jedného či dvoch týždňov, ale že tvrdé boje potrvajú skôr mesiace.

16:42  Pred čiastočne zničeným Katedrálnym chrámom Premenenia Pána v juhoukrajinskom meste Odesa, ktorý v noci na nedeľu dostal zásah pri raketovom útoku ruskej armády, sa niekoľko hodín po útoku konala bohoslužba pod holým nebom. Zišli sa na nej desiatky veriacich. Na svojom webe o tom informoval francúzsky denník Le Monde.

Bohoslužba v Odese
Zobraziť galériu (3)
Bohoslužba v Odese  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

16:04 2Bol ohlásený výbuch v dome patriacom Heorhijovi Žuravkovi, Ruskom dosadenému starostovi okupovanej Olešky v Chersonskej oblasti, povedal pre Suspline exilový starosta Jevhen Ryshchuk. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

14:35 Ruské sily zasiahli v noci kazetovou muníciou frontové mesto Chasiv Jar v Doneckej oblasti, informoval guvernér Pavlo Kyryenko. Informoval o tom portál The Kyiv Independent. 

13:35 Okupanti zasiahli Palác kultúry v Chasiv Jar. Neboli hlásené žiadne obete.

13:10 Lukašenko a Putin dorazili do Morskoy Sobor Svyatitelya Nikolaya Chudotvortsa.

12:55 Ruský prezident Vladimir Putin sa v nedeľu v Petrohrade stretol so svojím najbližším spojencom, bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom. Ide o ich prvé vzájomné stretnutie od neúspešnej vzbury žoldnierov z Wagnerovej skupiny v Rusku, na ktorom Putin vyhlásil, že ukrajinská protiofenzíva "zlyhala", informuje agentúra AFP.

12:35 26. júla sa uskutoční zasadnutie novej Rady NATO-Ukrajina, uviedol generálny tajomník NATO Stoltenberg.

12:00 Lukašenko zdôraznil, že prevod ukrajinských pozemkov do Poľska je neprijateľný. Ak západná Ukrajina požiada o pomoc, Bielorusko ju poskytne.

11:38 Lukašenko opäť dorazil do Moskvy, aby sa poklonil Putinovi.

11:15 Moskva v nedeľu uviedla, že v ukrajinskom prístavnom meste Odesa zasiahla všetky plánované ciele, ktoré boli využívané na prípravu "teroristických aktov" proti Rusku. Informuje správa agentúry AFP.

11:00 Rusko žiada UNESCO, aby odsúdilo zabitie vojnového propagandistu Rostislava Žuravleva.

10:36 Satelitné snímky vyschnutej nádrže Kakhovka.

10:00 Ďalšie fotografie zobrazujúce následky ruského útoku na katedrálu Premenenia Pána v Odese.

9:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu prisľúbil odplatu ruským jednotkám po tom, čo Moskva raketami opätovne zaútočila na historické prístavné mesto Odesa. O život prišiel jeden človek, zranenia utrpelo 19 ľudí a útoky ťažko poškodili odeskú pravoslávnu katedrálu, informuje agentúra AFP.

9:15 Obyvatelia Odesy začali mesto upratovať po prílete ruských rakiet.

9:05 Ruské útoky na ukrajinské mesto Odesa v noci na nedeľu ťažko poškodili tamojšiu pravoslávnu katedrálu patriacu ukrajinskej pravoslávnej cirkvi s väzbami na Moskvu. Miestne úrady informovali, že spod jej trosiek vyzdvihli ikonu patrónky tohto prístavného mesta, informuje správa agentúry Reuters.

8:30 Ukrajina útočí na cenné vojenské ciele na území okupovanom Ruskom. Úspech ukrajinskej protiofenzívy pri zasiahnutí cieľov na území okupovanom Ruskom podkopal bojové schopnosti ruskej armády, napísal Inštitút pre štúdium vojny 22.

8:00 Ozbrojené sily Ukrajiny zničili ruský radar "Zoopark-1M" raketou "Excalibur".

7:30 V Maďarsku priniesli aktivisti detskú truhlu do domu Viktora Orbana.  Na rakve bol nápis „budúcnosť maďarskej mládeže“. Právnik a aktivista Zoltan Keresteni tak protestoval proti blízkym vzťahom maďarskej vlády s Ruskom.

7:00 V Poľsku začalo fungovať servisné stredisko na opravu tankov Leopard. Prvé dva ukrajinské tanky už dorazili na opravu, uviedol poľský minister obrany.

6:35 Nočný ruský útok na ukrajinskú Odesu si vyžiadal jeden život a 18 zranených, medzi ktorými sú aj štyri deti. Informujú o tom agentúry Ukrinform a Reuters, podľa ktorých bolo zničených niekoľko obytných budov a tiež najvýznamnejšia ortodoxná katedrála v meste.

6:00 V stredu sa na žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zíde novozriadená Rada NATO-Ukrajina. Napísala to dnes agentúra DPA, podľa ktorej sa rokovania uskutočnia na úrovni veľvyslancov. Jeho hlavným predmetom má byť obilná dohoda, ktorá umožňovala vývoz ukrajinských potravín cez Čierne more.

Navrhol Jensovi bezodkladne zvolať radu

Kvôli počínaniu Ruska by podľa neho mala prerokovať bezpečnosť plavby v Čiernom mori, najmä prevádzku koridoru, ktorý doteraz umožňoval vývoz ukrajinského obilia. Zatiaľ nič nenaznačuje tomu, či NATO s týmto návrhom súhlasilo, poznamenala agentúra Reuters.

"Navrhol som Jensovi bezodkladne zvolať radu kvôli naliehavým krízovým konzultáciám. Rokovania sa uskutočnia v najbližších dňoch. Môžeme prekonať bezpečnostnú krízu v Čiernom mori, "povedal Zelenskyj v nočnom prejave podľa denníka Ukrajinska pravda. Rada NATO - Ukrajina vznikla len nedávno, jej prvé zasadnutie sa uskutočnilo na summite NATO vo Vilniuse 12. júla. Spojenci ju vtedy prezentovali ako dôkaz zbližovania oboch strán takmer rok a pol po ruskej invázii na Ukrajinu.

Rusko tento týždeň odstúpilo od obilnej dohody

Rusko tento týždeň odstúpilo od obilnej dohody, uzavretej za podpory OSN a Turecka, pod zámienkou, že západné krajiny ignorujú požiadavky Moskvy ohľadom vývozu ruských potravín a hnojív. Pohrozilo tiež, že lode plávajúce do ukrajinských prístavov bude pokladať za vojenské ciele. Šéf humanitárnych operácií OSN v piatok povedal Bezpečnostnej rade OSN, že kvôli prudkému rastu cien po ruskom odstúpení od dohody potenciálne hrozí, že milióny ľudí budú hladovať.

"Stanovili sme priority a budúce kroky nevyhnutné pre odblokovanie a udržateľné fungovanie obilného koridoru," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram o telefonáte s politickým šéfom NATO. Zdôraznil, že obaja zdieľali názor, že terajšia situácia ohrozuje globálnu potravinovú bezpečnosť. "V našej spolupráci sme sa dostali na novú, pokročilejšiu úroveň," zdôraznil.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVojna na UkrajineVolodymyr Zelenkskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu