Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tragikomédia v podaní Putina, pred Afričanmi mával mierovou zmluvou: To Ukrajina odmieta rokovať, vyhlásil

Ruský prezident Vladimir Putin máva údajne mierovou zmluvou na stretnutí s africkou delegáciou v Petrohrade Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin máva údajne mierovou zmluvou na stretnutí s africkou delegáciou v Petrohrade (Zdroj: SITA/AP/Pavel Bednyakov/Photo host Agency RIA Novosti)

PETROHRAD – Africká delegácia zavítala v rámci svojich ciest po viacerých krajinách aj do Ruska. V Petrohrade sa stretli prezidenti na najvyššej úrovni. Vladimir Putin sa snažil svojou rétorikou vykresliť situáciu na Ukrajine vo svetle, kde je Volodymyr Zelenskyj ten zlý. Dokonca si zaobstaral aj údajnú mierovú zmluvu.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 468 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Africká delegácia na vysokej úrovni navštívila počas svojej dlhej cesty najprv v piatok 16. júna Ukrajinu a v sobotu 17. júna Rusko. Delegáciu viedol prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa. Ako uvádza CNN, cieľom týchto oficiálnych návštev je priviesť bojujúce strany k rokovaciemu stolu. Sám Ramaphosa vyzýval na ukončenie vojny. 

Súčasťou delegácie boli prezidenti Komorského zväzu, Senegalu, Juhoafrickej republiky a Zambie. Okrem toho ich sprevádzal aj egyptský premiér a najvyšší vyslanci Konžskej demokratickej republiky a Ugandy. Celkovo tu boli prítomní zástupcovia siedmich afrických krajín. Počas stretnutia v Petrohrade ukázal prezident Putin africkej delegácii list, ktorý mal byť údajne návrhom mierovej dohody s Ukrajinou. Následne ju spoločne so Západom obvinil z rozpútania konfliktu.  

Problém Afriky

"To Ukrajina odmieta rokovať. Vydala dekrét o zákaze rokovaní s prezidentom Ruskej federácie," vyjadril sa Putin počas stretnutia s predstaviteľmi afrických štátov. Afriku doslova zasiahli následky vojny na Ukrajine. Od druhého roku vojny sa to odzrkadlilo na stúpajúcich cenách obilia. Putin sa však bránil, že potravinovú krízu spôsobili rozhodnutia západných krajín, nie jeho "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine, ako ju nazýva. 

"Oceňujeme vyvážený prístup našich afrických priateľov k ukrajinskej kríze...Sme otvorení konštruktívnemu dialógu so všetkými, ktorí chcú mier založený na princípoch spravodlivosti a zohľadnení legitímnych záujmov znepriatelených strán," povedal Putin. Rusko naďalej požaduje uznanie územia, ktoré anektovalo alebo okupovalo ešte pred aj počas samotnej invázie. 

Stretnutie so Zelenským 

V Kyjeve Ramaphosa na stretnutí so Zelenským povedal, že mier sa dá dosiahnuť len rostredníctvom rokovaní s druhou stranou. Prezident Ukrajiny však odmietol rokovať s Moskvou, pokiaľ budú v jeho vlasti operovať ruské jednotky. "Povoliť akékoľvek rokovania s Ruskom v dobe, keď okupuje naše územie, znamená zmraziť vojnu, bolesť aj utrpenie," povedal médiám po stretnutí. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však predostrel, že africkí lídri nepriniesli na stretnutie s Putinom žiadnu správu od ukrajinského prezidenta Zelenského. 

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa na stretnutí s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským v Kyjeve
Zobraziť galériu (3)
Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa na stretnutí s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským v Kyjeve  (Zdroj: SITA/AP/Ukrainian Presidential Press Office)

Ramaphosa, ako hovorca všetkých afrických krajín, sa vyjadril, že nepresadzuje ani jednu stranu konfliktu a želá si len mier. Problém s Afrikou sa však ukázal na hlasovaní, ktorým OSN odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajine. Niektoré africké krajiny sa zámerne zdržali hlasovania. 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaKyjevPetrohradCyril RamaphosaVolodymyr ZelenskyjAfrická delegácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu