Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Krok vpred? Európsky parlament je pripravený rokovať o boji proti násiliu na ženách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európsky parlament (EP) prijal v stredu svoj mandát na rokovania s Radou EÚ (členské štáty) o pravidlách boja proti násiliu páchanému na ženách. Prvé kolo rokovaní medzi týmito dvoma inštitúciami EÚ sa začne už vo štvrtok, informuje spravodajca.

Mandát, ktorý vypracovali výbory EP pre občianske slobody a práva žien, zahŕňa definíciu znásilnenia ktorá je vymedzená súhlasom, prísnejšie pravidlá týkajúce sa kybernetického násilia a lepšiu podporu obetiam násiliu páchanému na ženách.

archívne video Tlačová beseda KDH - Akú hodnotu má život ženy na Slovensku?

Tlačová beseda KDH - Akú hodnotu má život ženy na Slovensku? (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Poslanci požadujú posúdenie udelenia súhlasu individuálne v každom prípade a žiadajú dlhší zoznam priťažujúcich okolností v prípade trestných činov vrátane tých, ktoré vedú k smrti alebo samovražde závislých osôb, trestných činov proti verejne známym osobám a zámeru zachovať alebo obnoviť "česť".

Plénum EP schválilo túto správu bez hlasovania

Medzi požiadavkami sú aj pravidlá EÚ proti sexuálnemu napadnutiu, mrzačeniu pohlavných orgánov intersexuálnych osôb, nútenej sterilizácii, núteným manželstvám a sexuálnemu obťažovaniu vo všetkých prostrediach súvisiacich s prácou; osobitné pravidlá pre trestné činy on-line - vrátane publikácie intímneho materiálu a nevyžiadaného zasielania obrázkov pohlavných orgánov-; zlepšené postupy na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia obetí, ako aj bezplatnej právnej podpory a v neposlednom rade rozšírené podávanie správ a zhromažďovanie dôkazov príslušnými orgánmi. 

Plénum EP schválilo túto správu bez hlasovania v súlade so svojím rokovacím poriadkom. Parlament začne rokovania s Radou EÚ vo štvrtok. Členské štáty sa dohodli na svojej pozícii k tejto téme na zasadnutí ministrov z 9. júna v Luxemburgu.

Viac o téme: NásilieŽenyEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu