Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Macron odsúdil násilie páchané po smrti mladíka pri policajnej kontrole

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok označil nočné výtržnosti, ktoré vyvolalo usmrtenie tínedžera pri policajnej dopravnej kontrole, za "neospravedlniteľné". V niektorých mestách ľudia podpaľovali autá a budovy.

"Posledné hodiny boli poznačené scénami násilia proti policajným staniciam, ale aj školám a radniciam... proti inštitúciám a republike," povedal Macron na krízovom stretnutí s niektorými ministrami, ktoré zvolal v dôsledku nepokojov. "Takéto (útoky) sú absolútne neospravedlniteľné," dodal. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin vo štvrtok oznámil, že francúzske bezpečnostné zložky počas druhej noci nepokojov v poradí zadržali 150 ľudí.

Násilné protesty vyvolala smrť 17-ročného mladíka počas dopravnej kontroly. Tínedžera úrady identifikovali len ako Nahela M. Policajt mu strelil do hrude z bezprostrednej blízkosti, keď mladíka v utorok ráno zastavili pre dopravný priestupok. Jeho smrť rozprúdila vo Francúzsku diskusiu o správaní policajtov k ľudom žijúcim v chudobných štvrtiach a predovšetkým k príslušníkom národnostných menšín, ktoré dlhodobo kritizujú ľudskoprávne skupiny.

K zrážkam medzi políciou a demonštrantmi prišlo už aj predchádzajúcu noc

K zrážkam medzi políciou a demonštrantmi prišlo už aj predchádzajúcu noc a hoci situácia vyzerala v stredu večer v okolí Paríža pokojne, nepokoje prepukli v iných mestách vrátane Toulouse, Dijonu a Lyonu. Neskôr po polnoci prerástli protesty do nepokojov aj v okolí Paríža, kde zasahovalo vyše 2000 policajtov.

Viac o téme: SmrťNásilieOdsúdenieMladíkPolícia Policajná kontrolaFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu