Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Polícia vo Francúzsku pri nočných výtržnostiach zadržala viac ako 600 ľudí

Nočné výtržnosti v Paríži Zobraziť galériu (3)
Nočné výtržnosti v Paríži (Zdroj: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard)

PARÍŽ - Polícia vo Francúzsku zadržala 667 ľudí pri tretej noci výtržností a chaosu po smrtiacom zákroku francúzskych bezpečnostných zložiek. Uvádza to agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na ministra vnútra Geralda Darmanina. Nepokoje v krajine spôsobila utorková smrť 17-ročného mladíka, ktorého polícia zastrelila pri cestnej kontrole. Situácia bola z noci na dnes najhoršia najmä v Paríži a jej okolí. Požiare ale hlásili aj úrady v severofrancúzskom Lille a incidenty polícia zaznamenala po celej krajine.

"Naši policajti a hasiči včera v noci opäť statočne čelili nebývalému násiliu. V súlade s mojimi jednoznačnými pokynmi vykonali 667 zatknutí," uviedol dnes ráno francúzsky minister vnútra na twitteri. Francúzsky prezident Emmanuel Macron na dnešné skoré popoludnie zvolal už druhé rokovanie medzirezortného krízového štábu, možno kvôli nemu skráti svoj dnešný pobyt na summite EÚ v Bruseli.

Požiare, rabovanie a ohňostroje sprevádzali v noci obyvateľov nielen v centre Paríža, ale aj na väčšine predmestí, kde pyrotechnikou strieľali ľudia na policajtov a zapaľovali všetko od smetných košov cez autá po autobusy. Anonymný zdroj z francúzskeho kabinetu uviedol, že násilností bolo menej, ako sa očakávalo, s výnimkou parížskeho predmestia Nanterre, odkiaľ mladík zastrelený políciou pochádzal.

Nočné výtržnosti v Paríži
Zobraziť galériu (3)
Nočné výtržnosti v Paríži  (Zdroj: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard)

Sedemnásťročný Nahel M. prišiel o život v utorok ráno krátko po tom, ako ho polícia zastavila pri šoférovaní vozidla. Keď odmietol uposlúchnuť jej výzvu a znovu sa rozbehol, jeden z policajtov po ňom z bezprostrednej blízkosti vystrelil. Mladý muž, ktorý má severoafrické korene, zraneniam krátko potom podľahol.

Nočné výtržnosti v Paríži
Zobraziť galériu (3)
Nočné výtržnosti v Paríži  (Zdroj: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard)

Video streľby sa rýchlo rozšírilo na sociálnych sieťach a Francúzov hlboko šokovala, napísala agentúra AP. Správanie polície kritizujú aj ľudskoprávne skupiny a aktivisti bojujúci proti systematickému rasizmu.

Viac o téme: PolicajtProtestVraždaParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu