Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vzbura wagnerovcov sa neobišla bez krviprelievania: Vyžiadala si životy ruských vojakov, zomrelo 13 pilotov

Vzbura wagnerovcov si vyžiadala životy ruských vojakov. Zobraziť galériu (2)
Vzbura wagnerovcov si vyžiadala životy ruských vojakov. (Zdroj: SITA/AP Photo)

MOSKVA - Ozbrojená vzbura wagnerovcov si vyžiadala životy 13 ruských pilotov, napísal ruský exilový server Meduza. S odvolaním sa na zdroje blízke Kremľu tiež uviedol, že sa šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin počas sobotnej rebélie snažil spojiť priamo s prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý to ale odmietol.

Wagnerovci v sobotu obsadili Rostov na Done na juhozápade Ruska a vydali sa smerom na Moskvu, čím sa Prigožin chcel domôcť odstránenia ruského armádneho velenia. Nakoniec ale vzburu ešte v ten istý deň večer ukončil, čo zdôvodnil tým, že nechcel, aby bola "preliata ruská krv".

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 487 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

"Toto tvrdenie bolo nielen vágne, ale aj nepravdivé - v priebehu povstania bolo (v tej chvíli) už zabitých 13 ruských pilotov," tvrdí Meduza.

Ruské úrady podľa serveru s Prigožinom začali vyjednávať už v piatok večer, keď oznámil, že kvôli útoku ruskej armády na jeho mužov začína "pochod za spravodlivosť". Kremeľ pôvodne dúfal v "relatívne mierové" riešenie situácie, ale s Prigožinom sa nedokázal dohodnúť, a nariadil preto ruským politikom, aby šéfa wagnerovcov verejne odsúdili. V sobotu dopoludnia to potom v televíznom prejave urobil aj Putin, ktorý Prigožina označil za zradcu.

Okolo sobotného poludnia si potom podľa zdrojov serveru zrejme Prigožin uvedomil, že zašiel príliš ďaleko a že vyhliadky jeho konvoja smerujúceho k Moskve nie sú veľké. V prvých hodinách vzbury sa totiž k wagnerovcom nezačali hromadne pripájať vojaci a smerom na Moskvu na kolónu čakala prvá obranná línia ruskej armády. Prigožin sa vraj v tom čase snažil spojiť s Kremľom a dokonca volal aj Putinovi, "ale prezident s ním nechcel hovoriť".

Vzbura wagnerovcov sa neobišla
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Tiež vedeniu Kremľa sa ale chcelo vyhnúť "krvavej konfrontácii", a tak sa do vyjednávania zapojili aj šéf prezidentskej kancelárie Anton Vajno či tajomník bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev. Zastrešil ich potom bieloruský prezident Alexander Lukašenko, čo Prigožinovi podľa jedného zo zdrojov umožnilo vycúvať a zachovať si aspoň čiastočne tvár.

Viac o téme: PilotiVzburaRuskoJevgenij PrigožinWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu