Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Európske krajiny pozorne sledujú aktuálne dianie v Rusku

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron

PARÍŽ - Lídri Francúzska a Poľska i nemecká vláda pozorne sledujú situáciu v Rusku po tom, ako žoldnieri z Wagnerovej skupiny v sobotu ráno obsadili vojenské objekty ruskej armády v Rostove nad Donom. Informuje agentúra AFP a britského denníka The Guardian.

"Prezident (Francúzska Emmanuel Macron) situáciu veľmi pozorne sleduje. Naďalej sa zameriavame na podporu Ukrajiny," napísal vo vyhlásení Elyzejský palác. Poľský prezident Andrzej Duda v príspevku na sociálnej sieti uviedol, že o aktuálnej situácii v Rusku hovoril s premiérom Mateuszom Morawieckim, predstaviteľmi poľského ministerstva obrany a so spojencami. Situáciu v Rusku veľmi pozorne sleduje aj nemecká vláda, povedal jej hovorca pre AFP.

        

Posilňovanie hraníc

Talianska premiérka Giorgia Meloniová taktiež monitoruje udalosti v Rusku, ktoré ukazujú, že "útok na Ukrajinu spôsobuje v Rusku nestabilitu", citovala z vyhlásenia Meloniovej kancelárie agentúra Reuters. Estónska premiérka Kaja Kallasová v reakcii na aktuálne dianie v Rusku uistila, že Estónsko v súčasnosti nečelí priamej hrozbe. "Posilnili sme bezpečnosť hraníc. Vyzývam tiež našich občanov, aby necestovali do Ruska," napísala v príspevku na sociálnej sieti.


Predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že taktiež pozorne sleduje vývoj situácie v Rusku a je v kontakte s európskymi lídrami i partnermi zo skupiny G7. "Toto je jednoznačne vnútorná záležitosť Ruska. Naša podpora Ukrajiny a prezidenta Volodymyra Zelenského je neochvejná," skonštatoval v príspevku na sociálnej sieti.

Britský premiér Rishi Sunak pre britskú stanicu BBC povedal, že v spojitosti s aktuálnou situáciou je v kontakte s partnermi. "S niektorými z nich sa porozprávam ešte dnes a najdôležitejšie je, aby sa všetky strany správali zodpovedne," povedal.

Rishi Sunak
Zobraziť galériu (2)
Rishi Sunak  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, pool)


 Britské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na dianie v Rusku odporučilo Britom, aby sa naďalej vyhýbali cestovaniu do Ruska. "Objavujú sa správy o vojenskom napätí v Rostovskej oblasti a hrozbe ďalších nepokojov po celej krajine," napísalo. Situáciu v Rusku monitoruje aj Severoatlantická aliancia, povedala pre agentúru Reuters hovorkyňa NATO Oana Lungescuová.

Prigožin v piatok večer obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. V reakcii na to prisľúbil, že "zastaví" najvyššie vedenie ruskej armády. V sobotu ráno vyhlásil, že wagnerovci obsadili veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom a získali kontrolu nad všetkými miestnymi vojenskými objektami. Neskôr to potvrdil aj ruský prezident Vladimir Putin a povedal, že situácia v Rostove nad Donom je "zložitá". Šéf Kremľa označil toto konanie za "zradu"

 

Viac o téme: RuskoEurópaWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu