Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najhoršie obavy sa potvrdili: Ponorku pri Titanicu zničila implózia! Pasažieri si to nestihli uvedomiť, tvrdia odborníci

Pátracie tímy našli trosky ponorky. Zobraziť galériu (6)
Pátracie tímy našli trosky ponorky. (Zdroj: SITA/OceanGate Expeditions via AP, AP Photo/File)

BOSTON - V oblasti Atlantiku, kde sa pátralo po zmiznutej ponorke, objavili záchranári trosky. Na twitteri o tom informovala americká pobrežná stráž. Potvrdili, že patrili ponorke, ktorá zmizla cestou k Titanicu. Podľa denníka The New York Times ich objavilo kanadské plavidlo Horizon Arctic na morskom dne blízko vraku Titanicu.

Aktualizované 11:47 -  Jens Höner, bývalý bojový plavec nemeckého námorníctva, pre „ntv“ vysvetlil, čo bolo pravdepodobne zodpovedné za implóziu ponorky „Titan“. "Pravdepodobne došlo k nejakej materiálovej chybe z predchádzajúceho ponoru, ktorá spôsobila, že loď implodovala v priebehu zlomkov sekundy počas ponoru. Ľudia zomreli okamžite."

Z Hönerovho pohľadu sa to dalo tušiť oveľa skôr. „Keby ste si dali dve a dve dokopy, prišli by ste na to, že sa to mohlo stať len pri tomto zostupe,“ hovorí. Dôvod: Asi po hodine a 45 minútach sa kontakt s ponorkou prerušil. "Dosiahli aspoň 3000 metrov..."

@sincerelybootz For educational purposes: Submarine implosion depiction #titanic #titanicexpedition #ocean #submarine #implosion ♬ original sound - Bootz

Z Hönerovho pohľadu mala byť oblasť hľadania zúžená oveľa skôr. „Ak viete, že sa potápajú k Titanicu, potom je oblasť pomerne obmedzená,“ vysvetľuje bývalý bojový plavec. "Teraz môžete vidieť, že loď bola len 500 metrov pred trupom Titanicu."

Jeho záver: "V skutočnosti sa dalo v nedeľu predpokladať, že všetko ostatné už nie je také pravdepodobné."

Aktualizované 9:18 - Kanadský režisér filmu Titanic a hlbokomorský výskumník James Cameron vyhlásil, že v súvislosti so stratenou a zničenou miniponorkou Titan "zostali mnohé varovania o bezpečnosti posádky bez povšimnutia". 

Cameron povedal, že miniponorka bola v komunite oceánskych bádateľov veľkým zdrojom obáv. Tragédiu zároveň prirovnal k potopeniu parníka Titanic v apríli 1912, pri ktorom zomrelo približne 1500 ľudí.

Najhoršie obavy sa potvrdili:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Javier Corbalan)

Cameron, ktorý v roku 2012 uskutočnil ako prvý človek sólo zostup na dno Mariánskej priekopy v Tichom oceáne v ponorke, ktorú pomohol sám navrhnúť a zostrojiť, vyhlásil, že riziko implózie, teda deštrukcie spôsobenej podtlakom, je "prvá vec, na ktorú inžinieri pri konštruovaní miniponoriek myslia".

Aktualizované 8:41 - Pasažieri ponorky „Titan“ si podľa expertov implóziu svojho plavidla neuvedomovali. Tlak na ponorku bol v takej veľkej hĺbke obrovský - k implózii došlo za zlomok milisekúnd.

Televízna stanica CNN v piatok citovala bývalú námornú dôstojníčku Aileen Martyovú, profesorku medicíny katastrof. Ľudský mozog nedokáže tak rýchlo pochopiť situáciu. „Celá vec sa zrútila skôr, ako si ľudia vo vnútri vôbec uvedomili, že je tu problém,“ zdôraznila Martyová.

Dokonca aj najmenšia štrukturálna chyba môže spustiť implóziu

Pri implózii sa objekt náhle zrúti, ak je vonkajší tlak väčší ako vnútorný tlak. Je v obrátenom pomere síl k výbuchu. Aj ten najmenší konštrukčný defekt môže spustiť takúto katastrofu vo veľkej hĺbke.

Pasažieri Titanu zomreli spôsobom, o ktorom ani nevedeli, že zomrú, vysvetlila Martyová. "Nakoniec, vzhľadom na mnoho spôsobov, ako môžeme zomrieť, je to bezbolestné."

Sulemanovi Dawoodovi sa nechcelo nastúpiť do ponorky

Aktualizované 8:23 - Tragický detail nehody Titanu: Podľa "NBC News" 19-ročná obeť, Suleman Dawood, v skutočnosti nechcela nastúpiť do ponorky.

Najhoršie obavy sa potvrdili:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/File)

Ako povedala jeho teta americkej stránke, bol „vystrašený“ a „nebol pripravený“ na jazdu. Kvôli svojmu otcovi - podnikateľovi Shahzadovi Dawoodovi, ktorý tiež zomrel na palube - sa dostal na palubu, pretože počas cestovania pripadol Deň otcov. Teraz sú obaja mŕtvi.

Aktualizované 7:01 Americké námorníctvo detegovalo pravdepodobnú implóziu výskumnej miniponorky Titan na podmorských zvukových monitorovacích zariadeniach krátko po jej zmiznutí v Atlantickom oceáne počas výpravy k vraku Titanicu. Informoval o tom vo štvrtok The Wall Street Journal. Denník s odvolaním sa na nemenovaného vysokého predstaviteľa amerického námorníctva uviedol, že implózia bola zaznamenaná tajným akustickým monitorovacím systémom určeným na odhaľovanie prítomnosti ponoriek, uvádza tlačová agentúra AFP. "Americké námorníctvo vykonalo analýzu akustických údajov a zistilo anomáliu, ktorá zodpovedala implózii alebo výbuchu vo všeobecnej blízkosti miesta, kde miniponorka Titan operovala, keď s ňou stratili kontakt," povedal predstaviteľ.

Aktualizované 21:52 - Tlačová konferencia americkej pobrežnej stráže sa skončila. Hovorkyňa pobrežnej stráže dodáva, že v súčasnosti nie sú plánované žiadne ďalšie tlačové konferencie o tragédii ponorky.

Aktualizované 21:44 - Kontradmirál John Mauger otvára tlačovú konferenciu. Potvrdzuje objavenie trosiek. Trosky sa našli 500 metrov od vraku Titanicu. Po zistení bola rodina okamžite informovaná. "Vyjadrujem hlbokú sústrasť rodine."

Telá nezvestných ľudí sa nenašli, no teraz sa oficiálne predpokladá, že zomreli.

Mauger by rád poďakoval všetkým partnerom, ktorí podporili pobrežnú stráž na tejto záchrannej misii. „Veľmi si ceníme veľkú podporu v tejto veľmi komplexnej pátracej operácii. Sme vďační za rýchlu mobilizáciu expertov na pátranie a záchranu pod vodou a ďakujeme všetkým orgánom a personálu za ich úlohu v reakcii."

Ponorné roboty by mali zostať na morskom dne a prehľadávať oblasť okolo Titanicu. Mauger dodáva, že pobrežná stráž stále vyšetruje, ako a kedy sa katastrofa stala.

Čas implózie je stále nejasný

Ďalšie vyšetrovanie teraz čaká, hovorí kontradmirál Mauger. Dodal, že je "priskoro" povedať, kedy k implózii ponorky došlo.

Personál bude stiahnutý

Kontradmirál Mauger hovorí, že v súčasnosti je na mieste deväť lodí, zatiaľ čo pátranie po ďalších podrobnostiach pokračuje. "Na mieste máme zdravotnícky personál, na mieste máme ďalších technikov a personál a lode začneme sťahovať z miesta v priebehu nasledujúcich 24 hodín." Je to neuveriteľne ťažké a nebezpečné pracovné prostredie, povedal Mauger.

Zvuky nepochádzali z ponorky

Mauger hovoril aj o zvukoch, ktoré boli naposledy skúmané. Zdá sa, že medzi hlukom a situáciou na morskom dne nie je žiadna súvislosť, hovorí kontradmirál.

Žiadny dôkaz o zrážke

Momentálne všetko smeruje k implózii. Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by sa ponorka zrazila s vrakom Titanicu. Napriek tomu sa v tomto smere vykonávajú aj vyšetrovania, uviedol Mauger.

Aktualizované 21:31 Odborníci po prezretí úlomkov skonštatovali, že miniponorka implodovala, uviedol kontradmirál John Mauger z USCG. Implózia predstavuje prudké vyrovnanie tlakov smerom dovnútra, ide o opak explózie.

Nehodu podľa neho nemohol nikto prežiť, rodinám ľudí na palube ponorky v mene americkej pobrežnej stráže vyslovil úprimnú sústrasť. Zároveň nevedel potvrdiť, či telá pasažierov budú schopní vytiahnuť na hladinu. "Je to neuveriteľne neúprosné prostredie," dodal. "Domnievame sa, že nášho generálneho riaditeľa Stocktona Rusha, (podnikateľa) Shahzadu Dawooda a jeho syna Sulemana, (podnikateľa) Hamisha Hardinga a (hlbokomorského prieskumníka) Paula-Henriho Nargeoleta sme bohužiaľ stratili," napísala spoločnosť OceanGate vo vyhlásení zverejnenom tesne pred vyjadrením USCG.

Aktualizované 20:18 - Guillermo Söhnlein (57), spoluzakladateľ spoločnosti OceanGate, ktorá prevádzkuje stratenú ponorku, sa k nájdeným troskám vyjadril takto: „Viem, že bez ohľadu na ponorku, ak operujete v hĺbke, tlak na akúkoľvek ponorku je taký veľký, že ak by zlyhala, došlo by k okamžitej implózii,“ povedal pre BBC. "Ak by to tak bolo, stalo by sa to pred štyrmi dňami."

Vyhliadková plavba po Dubaji (Zdroj: Dromedar / Pavol Urbánek)

Söhnlein, ktorý opustil Ocean Gate pred 10 rokmi, hovorí: „Viem, že ak dôjde k strate rádiového kontaktu, náš protokol je, aby sa pilot ponorku vynoril. Od začiatku som si myslel, že Stockton Rush by pravdepodobne urobil to isté."

Stockton Rush, ktorý so Söhnleinom založil Ocean Gate, bol jedným z cestujúcich na Titane.

Aktualizované 20:03 - Ako uvádzajú viaceré britské médiá, časti „Titanu“ boli objavené na morskom dne, vrátane krytu komory a pristávacieho rámu. Podľa odborníkov to naznačuje, že ponorka utrpela "katastrofickú implóziu", ktorá si musela vyžiadať životy piatich pasažierov.

Aktualizované 19:57 - David Mearns, ktorý je priateľom dvoch pasažierov na palube Titanu, povedal, že bol súčasťou skupiny Whatsaapp zahŕňajúcej Klub prieskumníkov.

Mearns opísal kapotáž ponorky v tvare „ako rybí chvost“. Hovorí: "Ak sú kapotáž a rám zničené, potom sa s celou konštrukciou stalo niečo naozaj zlé." Podľa Meansa sa zatiaľ nepodarilo nájsť trup lietadla, v ktorom sa nachádzali pasažieri.

Aktualizované 19:38 - Teraz je to smutná istota! Turistickú ponorku Titan rozdrvil obrovský tlak vody v hĺbke 3800 metrov. Pristávací rám a zadný kryt chýbajúcej ponorky boli objavené na morskom dne, informuje BBC.

Podľa expertov zapojených do pátrania to naznačuje, že loď utrpela "katastrofickú implóziu", ktorá si musela vyžiadať životy všetkých piatich ľudí na palube.

Najhoršie obavy sa potvrdili:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Našli trosky

"V oblasti, kde po nezvestnej ponorke pátrajú diaľkovo riadené plavidlá, boli nájdené trosky," napísala pobrežná stráž. O 15.00 h miestneho času (21.00 h SELČ) ohľadom tohto nálezu usporiada tlačovú konferenciu.

Pátranie po stratenom plavidle vo štvrtok prekročilo kritickú hranicu 96 hodín, keď sa na palube podľa výpočtov USGC mali minúť zásoby vzduchu. Miniponorka Titan sa stratila v nedeľu počas plavby k vraku Titanicu, ktorý leží na dne Atlantického oceánu v hĺbke okolo štyroch kilometrov. Približne po hodine a 45 minútach plavby miniponorka prestala komunikovať s kanadskou výskumnou loďou Polar Prince, ktorá ju sprevádzala.

Viac o téme: TroskyPobrežná strážTitanic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu