Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE Veľké pátranie v Atlantiku: Zmizla ponorka, ktorá viezla ľudí k vraku Titanicu! Na palube aj známy miliardár

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BOSTON - Pobrežná hliadka z amerického mesta Boston pátra po nezvestnej turistickej ponorke, ktorá plávala k vraku parníka Titanic. Nie je jasné, koľko ľudí bolo na palube, osôb môže ale dotyčná ponorka pojať až päť, uviedol web stanice BBC.

Aktualizované:  David Concannon, poradca OceanGate Expeditions, uviedol, že spoločnosť stratila kontakt s ponorkou v nedeľu ráno. Vzhľadom na jeho prepočty posádka do dnešného popoludnia spotrebovala asi tretinu zásob kyslíka, uviedla agentúra AP.

Aktualizované: Firma OceanGate Expeditions, ktorá vlastní ponorku, potvrdila, že na jej palube bol aj známy britský miliardár a cestovateľ Hamish Harding (58). Ten v príspevku o plavbe ako spolucestujúceho spomína francúzskeho pilota ponorky Paula-Henriho Nargeoleta.

Vrak Titaniku leží na dne Atlantického oceánu asi 600 kilometrov od brehov kanadskej provincie Nový Foundland okolo 3800 metrov pod hladinou. Cesta ponorkou k vraku Titaniku je turistickou atrakciou, ktorá podľa britského bulvárneho denníka Daily Mirror vyjde skupinu na 250.000 dolárov a trvá desať dní.

Do ponorky sa zmestí päť ľudí

Expedíciu s turistami a vedcami organizuje súkromná spoločnosť OceanGate Expeditions, ktorá v uplynulých dňoch na sieti Twitter písala o aktuálnych misiách. BBC uvádza, že firma odmietla odpovedať na otázku, či terajšia pátracia akcia súvisí s týmito misiami. Ponorka, ktorú firma na expedície používa, podľa BBC pojme päť ľudí, z toho troch platiacich cestujúcich, jedného kapitána a jedného odborníka.

Legendárny britský parník Titanic, vtedy najväčšia loď svojej doby, sa potopil následkom zrážky s ľadovcom pri plavbe z britského Southamptonu do amerického New Yorku v roku 1912. Na palube bolo vtedy vyše 2200 pasažierov, o život ich pri nešťastí prišlo vyše 1500. Vrak Titaniku objavila americko-francúzska expedícia v roku 1985.

Viac o téme: ZmiznutiePonorkaTitanic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu