Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

FOTO Titanicu, aké ešte nikto nikdy nevidel: Majú rozlúštiť záhadu potopenia najslávnejšej lode

(Zdroj: TASR/AP)

NEWFOULAND - Zaoceánsky parník Titanic bol od jeho tragického konca veľakrát skúmaný. Je ale taký veľký, že v šere hlbín dokázali kamery zachytiť len určité zábery rozpadajúcej sa lode. Nový sken zachytáva vrak v celku a odhaľuje tak kompletný pohľad na loď.

Prvý digitálny sken Titanicu v plnej veľkosti, ktorý leží 3 800 metrov pod morom, bol vytvorený pomocou hlbokomorského mapovania. Poskytuje jedinečný 3D pohľad na celú loď. Viacerí dúfajú, že sken vrhne nové svetlo na to, čo sa stalo s parníkom v roku 1912. "Stále existujú otázky, základné otázky, ktoré je potrebné zodpovedať," povedal Parks Stephenson, analytik Titanicu, pre BBC. Dodal, že tento model môže byť jedným z prvých veľkých krokov k tomu, aby príbeh Titanicu smeroval k výskumu založenému na dôkazoch a nie špekuláciách.

Skenovanie bolo vykonané v lete 2022 spoločnosťou Magellan Ltd, ktorá sa zaoberá mapovaním hlbín mora a spoločnosťou Atlantic Productions, ktorá o projekte natáča dokument. Ponorné lode, ktoré sú na diaľku ovládané tímom na palube špecializovanej lode, strávili vyše 200 hodín prieskumom dĺžky a šírky vraku. Nasnímali viac ako 700 000 snímok z každého uhla, čím vytvorili presnú 3D rekonštrukciu. "Jeho hĺbka, takmer 4000 metrov, predstavuje výzvu a na mieste sú tiež prúdy a nesmieme sa ničoho dotýkať, aby sme nepoškodili vrak. Ďalšou výzvou je, že musíte zmapovať každý štvorcový centimeter, dokonca aj nezaujímavé časti," vysvetlil Gerhard Seiffert, ktorý viedol plánovanie expedície. 

Predná časť trupu lode, hoci je pokrytá hrdzou, je stále okamžite rozpoznateľná aj 100 rokov po jej utopení. Zo zadnej časti, ktorá sa zavŕtala do morského dna, zostala skôr spleť kovu. V troskách okolo vraku rozpoznať aj sochy alebo osobné predmety vrátane neotvorených fliaš šampanského a  množstva topánok.

Parks Stephenson, ktorý študuje Titanic mnoho rokov, povedal, že štúdium skenov by mohlo ponúknuť nový pohľad na to, čo sa stalo so slávnou loďou v osudnú noc. "Naozaj nerozumieme charakteru kolízie s ľadovcom. Ani nevieme, či doň narazila pozdĺž pravoboku." Podľa neho by štúdium zadnej časti trupu mohlo odhaliť mechaniku toho, ako loď narazila na morské dno. More si však na vraku vyberá svoju daň, mikróby ho rozožierajú a jeho časti sa rozpadajú. Odborníci si uvedomujú, že čas na úplné pochopenie námornej katastrofy sa kráti.

Viac o téme: Titanic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu