Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodeväťdesiaty druhý (28. júna 2023)

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Twitter/NEXTA)

KRAMATORSK - Na osem vzrástol počet obetí raketového útoku, ktorý zasiahol reštauráciu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk. Medzi obeťami sú aj tri deti, oznámili v stredu miestne úrady. TASR správu prevzala od agentúru AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 489

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 489 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:47 Ukrajinské ministerstvo kultúry zvažuje, že zavedie slávenie vianočných sviatkov na Ukrajine v inom termíne, než v akom ich slávi ruská pravoslávna cirkev. V stredu to uviedla spravodajská stanica BBC.

21:27 Desaťtisíce ukrajinských vojakov už dostali bojový výcvik v štátoch Európskej únie, uviedlo v stredu ministerstvo obrany v Kyjeve. "Dovedna 24-tisíc ukrajinských vojakov bolo už vycvičených v EÚ," citovalo ministerstvo generálporučíka Serhija Najeva, píše agentúra DPA.

21:03 Ruské bezpečnostné služby pravdepodobne vedeli o povstaní Wagnera vopred. Ruské bezpečnostné služby alebo vojenské kádre možno vopred vedeli o ozbrojenom povstaní skupiny Wagner, uviedla 28. júna CNN s odvolaním sa na predstaviteľa európskych tajných služieb. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

21:02 Poľsko podporuje zmiernenie obmedzení na ukrajinské poľnohospodárske výrobky. "Dúfam, že tieto rozhodnutia budú čo najrýchlejšie zmiernené, aby sa umožnil čo najvoľnejší obchod," povedal poľský prezident Andrzej Duda v súvislosti s dovozom ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov do EÚ. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

20:58 Bývalá britská premiérka Liz Trussová vyzvala vládu, aby vypracovala plán pre prípad kolapsu režimu Vladimira Putina v Rusku. Píše o tom spravodajská stanica Sky News. 

19:21 Ukrajina bude v budúcnosti vyrábať pre seba všetky potrebné zbrane. V ukrajinskom parlamente to pri príležitosti Dňa ústavy v stredu vyhlásil prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom agentúra DPA. 

19:10 Kremeľ odmietol tvrdenia amerických médií, podľa ktorých ruský generál a vrchný veliteľ vzdušných síl Sergej Surovikin vedel o vzbure súkromnej žoldnierskej Wagnerovej skupiny vopred, a označil ich za "špekulácie". V stredu to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

19:00 Mierový vyslanec pápeža Františka kardinál Matteo Zuppi v stredu dorazil do Moskvy, kde sa pokúsi nájsť možné riešenia konfliktu na Ukrajine. Jeho príchod potvrdil aj Kremeľ. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

18:34 Šéf žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin plánoval počas uplynulého víkendu zajať ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova, s ktorými má dlhodobé spory. Svoje plány údajne urýchlil po tom, ako sa o sprisahaní dozvedela ruská tajná služba FSB, tvrdia predstavitelia západných spravodajských služieb. Informuje o tom americký denník The Wall Street Journal.

18:22 Prítomnosť žoldnierov z ruskej Wagnerovej skupiny v Bielorusku by mohla predstavovať potenciálnu "hrozbu" pre okolité krajiny, varoval počas stredajšej návštevy Ukrajiny poľský prezident Andrzej Duda. Informujeme na základe správy agentúry AFP. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a poľský prezident Andrzej Duda si podávajú ruky pri odchode zo spoločnej tlačovej konferencie po rokovaní v Mariinskom paláci v Kyjeve
Zobraziť galériu (5)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a poľský prezident Andrzej Duda si podávajú ruky pri odchode zo spoločnej tlačovej konferencie po rokovaní v Mariinskom paláci v Kyjeve  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

18:18 Zelensky predniesol prejav ku Dňu ústavy. Prezident Volodymyr Zelenskyj počas svojho prejavu v parlamente v Deň ústavy 28. júna hovoril o cieľoch Ukrajiny v oblasti bezpečnosti, modernizácie a rozvoja. "Potrebujeme nový systém, nové pravidlá, nové možnosti," povedal.  Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

18:17 Reznikov: Ukrajina spĺňa všetky 3 kľúčové podmienky pre členstvo v NATO. Minister obrany Oleksij Reznikov pre denník The Guardian uviedol, že týmito podmienkami sú interoperabilita so silami NATO, transparentný systém obstarávania a civilná kontrola armády. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

17:30 Opozičná skupina tvrdí, že Lukašenko sa podieľal na únosoch ukrajinských detí. Národný protikrízový manažment predložil Medzinárodnému trestnému súdu dôkazy o údajnej spoluúčasti bieloruského diktátora Alexandra Lukašenka na nezákonnom premiestnení najmenej 2 100 ukrajinských detí. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

17:27 Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že cieľ zasiahnutý v utorok v ukrajinskom meste Kramatorsk bol "dočasným veliteľským stanovišťom" ukrajinskej armády. Ukrajinské úrady naopak tvrdia, že raketový útok zasiahol pizzeriu a zabil najmenej 11 ľudí. V stredu to uviedli televízie CNN a Sky News. 

17:08 Americký prezident Joe Biden v stredu uviedol, že šéf Kremľa Vladimir Putin prehráva vojnu na Ukrajine, je však predčasné povedať, či ho vzbura žoldnierov z Wagnerovej skupiny oslabila. Biden zároveň označil ruského prezidenta za "vyvrheľa", informuje správa z agentúry AFP.

16:55 Takmer dve tretiny amerických občanov (65 percent) podporujú dodávky zbraní Ukrajine v boji proti Rusku, čo predstavuje nárast až o 19 percentuálnych bodov oproti máju. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu agentúry Reuters a Ipsosu, ktorý zverejnili v stredu. Celkovo 76 percent opýtaných Američanov si myslí, že pomoc Ukrajine je signálom pre súperiace mocnosti, že USA sú ochotné a schopné brániť svojich spojencov a záujmy.

16:22 Zelenskyj vyzval na legalizáciu liečebného kanabisu na Ukrajine "Všetky najlepšie svetové postupy, riešenia, bez ohľadu na to, aké ťažké alebo nezvyčajné môžu byť, musia byť aplikované na Ukrajine, aby všetci občania Ukrajiny nemuseli znášať bolesť, stres a traumu vojny," povedal prezident. 

16:01 Švajčiarska spoločnosť Ruag SA nebude môcť predať 96 tankov Leopard-1 A5 Ukrajine cez Nemecko. Švajčiarska federálna rada zamietla žiadosť spoločnosti s odvolaním sa na politiku neutrality krajiny a platné právne predpisy. 

15:59 Prigožin plánoval zajať ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova počas razie v Rostove na Done. FSB sa o pláne dozvedela dva dni pred jeho realizáciou, uviedol denník Wall Street Journal s odvolaním sa na spravodajské služby a nemenovaných predstaviteľov. 

14:57 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenkov by mohol ťažiť z prítomnosti žoldnierov ruskej Wagnerovej skupiny v Bielorusku. Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) sa domnievajú, že pri riadení snáh Kremľa o ovládanie Bieloruska by mu mohli wagnerovci poskytnúť väčší priestor. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

14:55 Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder opäť obhajoval priateľskú politiku voči Rusku v čase, keď stál na čele najväčšej európskej ekonomiky. Informujeme o tom podľa stredajšej správy agentúry DPA. Schröder bol ako člen Sociálnodemokratickej strany (SPD) nemeckým kancelárom medzi rokmi 1998 až 2005. Za svoje väzby s ruskými štátnymi spoločnosťami je dlhoročne kritizovaný a je tiež považovaný za blízkeho priateľa prezidenta Vladimira Putina.

14:22 Ukrajinské úrady v stredu zatkli muža, ktorého obviňujú z pomoci Rusku pri utorkovom raketovom útoku v meste Kramatorsk na východe Krajiny. Pri tom prišlo podľa nových údajov o život najmenej desať ľudí. Informuje o tom agentúra AP.

13:04 Poľský prezident Andrzej Duda pricestoval do Kyjeva na neohlásenú návštevu.

12:25 Pod troskami zničenej kaviarne na Kramatorsku môžu zostať ďalší traja ľudia.

12:13 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko tvrdí, že odhovoril šéfa Kremľa Vladimira Putina od toho, aby "odkrágľoval" zakladateľa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Ten sa počas víkendu vzbúril proti ruskému vojenskému vedeniu, informuje TASR podľa stredajších správ televízie Sky News a agentúry Reuters.

11:56 Za posledný deň sa ruské útoky zamerali na 11 oblastí, pričom zabili najmenej 10 civilistov, informovali ukrajinské regionálne správy ráno 28. júna.

10:54 Litovský prezident prišiel do Kyjeva. Litovský prezident Gitanas Nauseda pricestoval 28. júna na neohlásenú návštevu Kyjeva, kde sa stretne s prezidentom Volodymyrom Zelenským na okraj ukrajinského Dňa ústavy, napísala Nausedova tlačová služba.

10:14 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že oslobodenie viacerých obcí spod ruskej okupácie v uplynulých týždňoch ešte nebolo hlavnou udalosťou plánovanej protiofenzívy Kyjeva. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka Financial Times (FT), ktorý v stredu zverejnil rozhovor s Reznikovom. "Keď to nastane, všetci to uvidíte... Každý všetko uvidí," povedal Reznikov v reakcii na správy médií o pomalom postupe proti dobre opevneným ruským pozíciám.

9:48 Ukrajinské ozbrojené sily po ofenzívach pri Kurdiumivke v Doneckej oblasti obsadili priehradu Kurdium.

9:03 Vzbura v Rusku vedená šéfom žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom by poškodila morálku ruských vojakov, keby trvala dlhšie. Vyhlásil to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v rozhovore pre televíziu CNN zverejnenom v stredu. "Ak by táto vzbura trvala o 48 hodín viac, som si celkom istý, že by sme na ruských vojakoch bojujúcich na juhu a východe Ukrajiny pocítili demoralizujúci dôsledok," uviedol Kuleba v utorkovom rozhovore.

8:49 Ukrajina dostane od Litvy dva protilietadlové raketové systémy NASAMS. Oznámil to litovský prezident Gitanas Nauseda.

8:09 "Do 7.00 h (6.00 h SELČ) boli spod trosiek zničenej reštaurácie vytiahnuté 28. júna telá ôsmych ľudí, vrátane troch detí z ktorých dve boli narodené v roku 2008 a 2011," uviedla ukrajinská štátna služba pre mimoriadne situácie. Útok si okrem toho vyžiadal najmenej 56 zranených.

7:55 Presilová hra Putin – Lukašenko – Prigožin sa ešte neskončila. Ruský diktátor Vladimir Putin sa pravdepodobne nedokáže zbaviť finančníka Wagnera Jevgenija Prigožina bez toho, aby z neho urobil mučeníka, uviedol Inštitút pre štúdium vojny vo svojom hodnotení z 27. júna.

7:17 Vysoký ruský generál vedel o Wagnerovom povstaní. Podľa amerických predstaviteľov, ktorí 27. júna hovorili s New York Times, ruský generál vopred vedel o plánoch šéfa Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina vzbúriť sa proti ruskému vojenskému vedeniu.

7:00 Bogorodichne v Doneckej oblasti.

6:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal Jurija Huseva z funkcie šéfa štátneho zbrojárskeho koncernu Ukroboronprom. Husev zastával tento post od decembra 2020. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvolala na výnos zverejnený v utorok neskoro večer. Ukrajinské médiá uviedli, že jeho nástupcom bude 31-ročný Herman Smetanin, ktorý vedie závod na výrobu obrnených vozidiel v meste Charkov. Zelenského úrad zatiaľ túto informáciu oficiálne nepotvrdil.

6:04 Spojené štáty v utorok oznámili, že napriek zákazu komerčných letov umožnili Moskve vyslať do Washingtonu lietadlo, aby tam vyzdvihlo diplomatov, ktorým sa skončilo povolenie na pobyt. USA zároveň Rusko v tomto smere požiadali o reciprocitu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Americká vláda povolila ruskej vláde vyslať do Spojených štátov charterový let, aby prepravil do Ruska tých ruských diplomatov, ktorým sa skončila misia," povedal novinárom hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Miller.

6:00 Americké ministerstvo financií uvalilo sankcie na štyri spoločnosti, ktoré sú podľa Washingtonu spojené so zakladateľom žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom. Ako spresnila agentúra AFP, cieľom týchto sankcií je prerušenie ťažby zlata v krajinách, ako je Stredoafrická republika a Mali, z ktorej sa financuje fungovanie Wagnerovej skupiny v Afrike.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu