Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kvôli zásielke zrušili súd v prípade vraždy Abeho: Zistilo sa, že nebola nebezpečná

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe
Bývalý japonský premiér Šinzó Abe (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko, File)

TOKIO - Podozrivá zásielka, pre ktorú v pondelok zrušili súdne pojednávanie s mužom obžalovaným za vraždu bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho, neobsahovala výbušniny. Bola v nej len petícia žiadajúca miernejší trest, informuje agentúra AFP.

Štyridsaťdvaročný Tecuja Jamagami sa mal v pondelok po prvý raz postaviť pred súd v japonskom meste Nara. Pojednávanie však bolo zrušené a súd evakuovali po tom, ako bol do budovy doručený podozrivý predmet. Políciu privolali po tom, ako detektor kovov na tento predmet zareagoval. Následne ho presunuli na otvorené priestranstvo, kde zásielku skúmali špecialisti na výbušniny.

Policajný hovorca pre AFP povedal, že vo vnútri nenašli žiadne nebezpečné látky. Verejnoprávna stanica NHK uviedla, že v balíku bol výtlačok petície organizácie Change.org, ktorá pre Jamagiho žiada miernejší trest. Od minulého týždňa ju podpísalo 13.000 ľudí.

K útoku došlo v meste Nara

Organizátori priznali, že nemali v úmysle brániť výkonu spravodlivosti a sami na ňu upozornili políciu po tom, ako zistili, že balík vyvolal poplach. Jamagami vlani 8. júla z podomácky vyrobenej zbrane dvakrát odzadu vystrelil na Abeho. Utrpel vážne zranenia a veľkú stratu krvi, ktorým neskôr podľahol. K útoku došlo v meste Nara počas Abeho prejavu v rámci kampane pred voľbami do hornej komory japonského parlamentu.

Viac o téme: ZásielkaVýbušninaSúd Šinzó Abe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu