Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Podľa Fialu má Česko garancie, že ťažba v bani Turów nepoškodzuje životné prostredie

Petr Fiala Zobraziť galériu (3)
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

PRAHA - Česko má garancie, že ťažba v poľskej bani Turów nepoškodzuje životné prostredie. V reakcii na rozhodnutie Poľska baňu nezatvoriť to v stredu povedal český premiér Petr Fiala.

 "Dosiahli sme kompenzáciu. Dosiahli sme aj to, že sa stavia stena, ktorá zaisťuje, aby sa nestrácala spodná voda. Čiže je tu celý rad garancií, že tá baňa nepoškodzuje záujmy ČR a našich občanov," povedal Fiala. V nasledujúcich mesiacoch sa podľa neho ukáže, či prijaté opatrenia fungujú. Očakávaný efekt veľmi pravdepodobne prinesú, myslí si český premiér. ČR by v júni mala dostať prvé dáta o fungovaní steny, ktorá má v okolí chrániť podzemnú vodu pred negatívnym vplyvom ťažby.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (3)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Poľsko urobí všetko pre to, aby sa v bani Turów ťažilo až do roku 2044

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu podľa poľských médií vyhlásil, že krajina urobí všetko pre to, aby sa v bani Turów ťažilo až do roku 2044. A to aj napriek utorkovému rozhodnutiu súdu vo Varšave, ktorý bani pozastavil povolenie na ťažbu z dôvodu, že môže ohroziť životné prostredie. Česko už pred rokmi žiadalo európsky súd o zastavenie ťažby v bani z dôvodov jej nepriaznivého vplyvu na životné prostredie. Súdny dvor EÚ v máji 2021 nariadil Poľsku okamžité zastavenie ťažby.

Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (3)
Mateusz Morawiecki  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys, File)

Začiatkom februára 2022 bol však prípad vyradený z registra Súdneho dvora EÚ vďaka dohode, ktorú dosiahli Varšava s Prahou. Poľsko na jej základe zaplatilo Českej republike 45 miliónov eur. Táto dohoda však podľa ochranárov nechráni miestnych obyvateľov pred stratou vody.

Viac o téme: BaňaČeskoŤažbaŽivotné prostredieGarancieTurówPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu