Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najvyšší kontrolný úrad preverí štátne kompenzácie v rámci energetickej krízy i výstavbu nemocníc

Najvyšší kontrolný úrad
Najvyšší kontrolný úrad (Zdroj: SITA/Marián Peiger)

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR preverí štátne kompenzácie v rámci energetickej krízy, efektívne využívanie eurofondov, projektové riadenie v rezorte zdravotníctva pri výstavbe nových nemocníc v Bratislave či v Martine, ako aj použitie verejných prostriedkov pri prezentácii Slovenska na medzinárodnej výstave Expo v Dubaji. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

"Dnešná doba je poznačená fenoménom kríz, ktoré súvisia so šírením nebezpečných chorôb, vojnou na Ukrajine, ale aj energetickou krízou či vysokou mierou inflácie. Tieto mimoriadne udalosti zásadným spôsobom ovplyvňujú udržateľnosť rozvoja spoločnosti a s tým je spojené riziko nielen nezákonného, ale tiež nehospodárneho používania verejných financií i majetku," povedal predseda slovenských kontrolórov Ľubomír Andrassy. Úrad aj preto zaviedol do svojho fungovania prvok flexibilného plávajúceho plánovania.

archívne video 

Predlžujeme lehoty na žiadosti o energokompenzácie o ďalšie dva štvrťroky, oznámil Švec (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Ďalej uviedol, že jedno z najvýznamnejších celospoločenských rizík doby je kríza v oblasti energetiky, na ktorú v ostatných dvoch rokoch reaguje vláda kompenzačnými opatreniami. "V tejto súvislosti chceme preveriť konanie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, fungovanie MH Teplárenský holding a pozrieme sa tiež na opatrenia ministerstva hospodárstva," dodal šéf NKÚ. Porovnávať chcú aj opatrenia prijímané počas energetickej krízy na Slovensku a v iných členských krajinách EÚ.

Preverovať sa bude aj účasť Slovenska na výstave Expo v Dubaji

Úrad informoval, že kontrolu účasti Slovenska na výstave Expo v Dubaji pripravoval už skôr. Výkon auditu však bolo podľa NKÚ potrebné spustiť až po zúčtovaní všetkých nákladov, oficiálnom ukončení administratívnych a finančných povinností. Národných kontrolórov zaviazali ku kontrole uznesením aj poslanci parlamentu. Z predbežných analýz kontrolórov vyplynuli viaceré riziká.

Kontrolný úrad sa chce pozrieť aj na fungovanie vyšších územných celkov v oblasti zdravia. "Budeme sa zaujímať, ako sa využívajú nehnuteľnosti určené na zdravotnícke účely, ako župy zhodnocujú tento majetok a ako k nemu pristupujú tí, ktorí ho majú v prenájme," povedal Andrassy. Zároveň sa pripravujú aj cielené, tzv. follow-up kontroly v Slovenskom pozemkovom fonde, Pôdohospodárskej platobnej agentúre a v oblasti zdravotníctva, ktoré budú zamerané na to, či sa realizujú odporúčania úradu prijaté na základe predchádzajúcich kontrol. V druhej polovici roka plánuje NKÚ doplniť plávajúci plán kontrol pravdepodobne aj o témy súvisiace s vojnou na Ukrajine alebo realizáciou stratégie podpory nájomného bývania.

Viac o téme: KompenzácieNajvyšší kontrolný úradEnergetická krízaVýstavba nemocníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu