Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Británia a Holandsko sľubujú koalíciu na pomoc vzdušným silám Ukrajiny

(Zdroj: SITA(AP Photo))

REYKJAVÍK - Britský premiér Rishi Sunak a predseda holandskej vlády Mark Rutte v utorok prisľúbili vytvorenie "medzinárodnej koalície", ktorej cieľom bude pomáhať ukrajinským vzdušným silám vrátane "podpory od výcviku až po zaobstaranie stíhačiek F-16". Obaja premiéri sa zúčastňujú na summite Rady Európy v Reykjavíku. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá v tejto súvislosti citovala hovorcu britského premiéra.

"Premiér (Sunak) zopakoval svoje presvedčenie, že miesto Ukrajiny je v NATO. Lídri sa zhodli na dôležitosti poskytovania dlhodobej bezpečnostnej pomoci Ukrajine, aby tak dokázala odstrašiť budúce útoky," uviedol Sunakov hovorca. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok stretol so Sunakom vo vidieckom sídle britských premiérov Chequers. Následne uviedol, že vidí "veľmi pozitívne" vytvorenie medzinárodnej koalície, ktorá Ukrajine dodá stíhačky. Sunak zároveň uviedol, že Spojené kráľovstvo čoskoro začne cvičiť ukrajinských pilotov na používanie západných stíhačiek.

Macron oznámil výcvik ukrajinských pilotov

Výcvik ukrajinských pilotov v pondelok ohlásil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, avšak vylúčil dodanie bojových lietadiel Kyjevu. Ukrajina už dlho vyzýva Západ na dodanie stíhačiek F-16 americkej výroby na pomoc v boji proti ruskej invázii, k oficiálnemu rozhodnutiu však v tejto súvislosti na Západe dosiaľ nedošlo.

Viac o téme: KoalíciaBritániaHolandskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu