Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šanca na výborný zárobok! V Chorvátsku chýbajú pred sezónou upratovačky: Ponúkajú astronomické platy, skúsenosti netreba

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB – Krajina na pobreží Jadranského mora sa už v plnom prúde pripravuje na dovolenkovú sezónu. Hotelieri a majitelia apartmánov však majú problém nájsť dostatok pracovnej sily, ktorá by upratala obytné priestory. Hotelov a luxusných apartmánov je stále viac, no pracovnej sily málo. Pre viacerých manažérov je to nepochopiteľné, pretože upratovačky zarábajú už viac ako učitelia.

archívne video

Lietadlo hasiace požiar v Chorvátsku (Zdroj: Foto: Tip od čiateľa)

Hotelieri v Chorvátsku sú zdesení z toho, čo nastane po rozbehnutí dovolenkovej sezóny. Je ešte len začiatok mája a v krajine je nedostatok upratovačiek. Chorvátska televźia HRT informuje, že za čistenie priestorov ponúkajú hotely oveľa vyšší plat ako zvyčajne, no ľudia sa nedávajú strhnúť ani vidinou peňazí. 

Platy upratovačiek v Chorvátsku sú viac ako nadpriemerné. Za trojhodinové upratovanie dvojizbového bytu je človek schopný zarobiť až 50 eur. V priemere je na to hodinu viac ako 15 eur. HRT poznamenáva, že upratovačky čoskoro dobehnú začínajúcich IT pracovníkov. Učiteľov už predbehli. 

Lákavé aj pre dôchodcov  

Dôchodkyňa Jelena zo Zadaru má podľa svojich slov príliš malú penziu na pokrytie všetkých výdavkov. Pracuje preto pre miestnu upratovaciu spoločnosť, kde sa s vedúcim dohodla na pracovnom čase 4 hodiny denne. S podmienkami je viac ako spokojná. Aj tu však majú nedostatok zamestnancov. "Stále hľadáme nové posily. Potrebujeme päť stálych a aspoň 20 nových zamestnancov na polovičný úväzok," vyjadrila sa Kim Dumičićová, hovorkyňa spoločnosti Čistoće.

Šanca na výborný zárobok!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V Chorvátsku sa zo zákona každý rok zvyšujú platy. Aj napriek tomu, že dopyt po upratovačkách je obrovský, v krajine ich je málo. "Tento rok je to ešte horšie. Dopyt po upratovačkách sa navýšil. Už v minulom roku si kládli rôzne podmienky pred vstupom do zamestnania," dodala Dumičićová.

Len veľké hotely 

Riaditeľka malého hotela v Zadare, Mladenka Štura, sa vyjadrila, že minulý rok mali s upratovačkami zlé skúsenosti. "Nás sa tento chaos okolo nedostatku upratovačiek nedotýka. Sme príliš malý hotel," povedala. Keď sa pýtate na situáciu v zadarských uliciach, domáci, ktorí prenajímajú byty alebo domy povedia, že nenajímajú žiadne upratovačky. Väčšinou sa do upratovania pustí celá rodina. 

Veľké hotely však zháňajú upratovačky či upratovačov rôznymi spôsobmi. Okrem kráľovského platu ponúkajú zaučenie, stravu aj ubytovanie. Ich nároky naozaj nie sú vysoké a sú vďační za každú posilu. Niektorí hotelieri idú až tak ďaleko, že hodinová sadzba upratovačky sa môže vyšplhať na neuveriteľných 40 eur. 

Viac o téme: UpratovanieApartmányHotelyChorvátskoVysoké mzdy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu