Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Experti varujú: Alarmujúca zmena klímy v Stredozemnom mori! Nad rovníkom je na tom horšie už len Arktída

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BARCELONA – Život v okolí Stredozemného mora sa môže javiť v najbližších rokoch ako veľmi kritický. Experti prichádzajú so zisteniami, ktoré neprinášajú nič dobré. More, ktoré je hranicou troch kontinentov, sa každé leto tešilo z prívalu turistov. Hrozba však visí vo vzduchu.

archívne video

Klimatický zákon otvorí možnosť žalovať štát za neplnenie klimatických nástrojov, ťarchu budú znášať nečinné rezorty (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Život pri pobreží Stredozemného mora sa ešte donedávna javil ako raj na Zemi. V súčasnej dobe je to po Arktíde druhá najohrozenejšia oblasť na svete. Píše o tom chorvátsky web Jutarnij. Mestá v okolí tretieho najväčšieho mora Atlantického oceánu sa musia už niekoľko rokov brániť pred extrémnymi vlnami horúčav, suchom, lesnými požiarmi a nedostatkom pitnej vody. "Z tohto dôvodu je tu potrebná spolupráca všetkých krajín v oblasti na boj proti zmenám klímy," uviedol zástupca generálneho tajomníka Únie pre Stredozemie (UfM) so sídlom v Barcelone.

Urbanizácia

K obavám sa pridal aj námestník generálneho tajomníka pre dopravu a mestského rozvoja v UfM Erdal Sabri Ergen, podľa ktorého je súčasná situácia pre obyvateľov doslova alarmujúca. "Okrem toho, že podnebie pri Stredozemnom mori je na zmenu klímy mimoriadne citlivé, ide o región s najrýchlejšie rastúcou urbanizáciou na svete. Na žiadnom pobreží sa nestavia rýchlejšie," dodal.

Ďalšie problémy

Ergen pred konferenciou UfM v Záhrebe pod názvom "Zelené mestá zachránia životy" podotkol, že mestá v oblasti Stredozemného mora sú už teraz vystavené nebezpečným vplyvom klimatických zmien. "Vo vzduchu visí aj ďalšia hrozba. Hladiny morí a oceánov neustále stúpajú. Vyzývame na energickejšiu medzinárodnú spoluprácu na podporu trvalo udržateľného rozvoja," pripomenula. 

Experti varujú: Alarmujúca zmena
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V Španielsku, Portugalsku a Francúzsku, kde sú teploty vysoké ako v júli minulého roku, zúria v posledných týždňoch lesné požiare. Dovolenková sezóna pritom ešte ani nezačala. Stredozemné more a jeho pobrežia sa otepľujú o 20 percent rýchlejšie, ako je svetový priemer. Podľa UfM ide po Arktíde o druhú najohrozenejšiu oblasť na severnej pologuli.

Patrí sem aj Slovensko

Únia pre Stredozemie (UfM), medzivládna organizácia so sídlom v Barcelone, zahŕňa všetky krajiny Európskej únie a južného a východného Stredomoria. Dokopy má 43 členov. Záhrebské stretnutie ministrov zodpovedných za mestské plánovanie bolo v poradí už tretím po Káhire (2017) a Štrasburgu (2011).

Pred piatimi rokmi UfM predstavila svoju mestskú agendu a v záujme naplnenia svojich cieľov spustila akčný plán na zníženie znečistenia miest na povrchu aj pod vodou, výstavbu ekologických a energeticky šetrných domov, poskytovanie dostatku vody pre občanov, zachovanie historických pamiatok a implementáciu trvalo udržateľného cestovného ruchu.

Viac o téme: EkológiaHrozbaPožiareZmena klímyStredozemné moreVysoká teplotaÚnia pre StredomorieUfM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu