Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Expolicajtku, ktorá smrteľne postrelila Afroameričana, prepustili z väzenia

Policajtka Kim Potterová, ktorá zastrelila Daunteho Wrighta
Policajtka Kim Potterová, ktorá zastrelila Daunteho Wrighta (Zdroj: SITA/Bruce Bisping/Star Tribune via AP)

MINNEAPOLIS - Bývalú policajtku Kim Potterovú, ktorá v roku 2021 smrteľne postrelila Afroameričana Daunteho Wrighta, prepustili v pondelok z väzenia. Informovala o tom agentúra AP.

Ministerstvo pre nápravné zariadenia v americkom štáte Minnesota uviedlo, že Potterová bola prepustená okolo 4.00 h miestneho času. Jej prepustenie potvrdilo už v piatok, ale z bezpečnostných dôvodov odmietlo spresniť konkrétny čas. Potterová si za mrežami odpykala 16 mesiacov a až do 21. decembra bude pod dohľadom; vtedy jej uplynie dvojročný trest odňatia slobody.

Odsúdili ju na dva roky väzenia

Spolu s ďalším kolegom 11. apríla 2021 zastavila za porušenie dopravných predpisov auto v meste Brooklyn Center, ktoré šoféroval Wright (20). Policajti ho neskôr chceli zadržať na základe zatykača za držanie zbraní. Potterová však omylom použila služobnú zbraň namiesto elektrického paralyzéra (tzv. tasera). O dva dni neskôr odstúpila zo služby a 14. apríla ju zatkli. Porota ju uznala za vinnú zo zabitia prvého a druhého stupňa a vlani vo februári ju odsúdili na dva roky väzenia.

Situácia v Minnesote bola v tom čase napätá v spojitosti so zabitím Afroameričana Georgea Floyda. Počas policajného zásahu mu v máji 2020 belošský policajt Derek Chauvin kľačal na krku 9 minút a 29 sekúnd a spôsobil mu smrť. Floyd bol pritom spútaný a ležal na bruchu tvárou dole. Derek Chauvin bol za vraždu tretieho stupňa a zabitie druhého stupňa predvlani odsúdený na 22 a pol roka väzenia.

Viac o téme: VäzeniePrepustenieKim PotterováDaunte Wright
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu