Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľký ZVRAT v kauze atentátu na Tatarského: Darja je vraj nevinná! Šokujúce informácie o tom, kto nariadil útok

Pri výbuchu kaviarne v Petrohrade zomrel ruský bloger Vladlen Tatarský. Zobraziť galériu (3)
Pri výbuchu kaviarne v Petrohrade zomrel ruský bloger Vladlen Tatarský. (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA/PETROHRAD – Po výbuchu kaviarne v Petrohrade, pri ktorom zahynul ruský bloger a podporovateľ Vladimira Putina, sa tajné služby snažia celý incident hodiť na ukrajinskú stranu, prípadne na zadržanú aktivistku, ktorá mala bombu doniesť na miesto. Nakoniec malo byť všetko inak.

Výbuch petrohradskej kaviarne sa považuje za plánovaný atentát s cieľom odstrániť ruského blogera a podporovateľa Kemľa Vladlena Tatarského. Podľa prvotných údajov začala ruská strana obviňovať Ukrajinu. Polícia zadržala aktivistku Darju Trepovovú (26), ktorá mala Tatarskému do kaviarne priniesť sošku s výbušninami. 

Podľa novej teórie však celý útok nariadil ruský prezident Vladimir Putin. Na Telegrame Generál SVR sa objavil príspevok, že Putin využil smrť blogera na katalyzátor nových represií. Mala to byť špeciálna operácia ruskej tajnej služby FSB. "Putin je s doterajším vyšetrovaním spokojný. Dokonca aj so samotnou likvidáciou Tatarského. Jeho smrť, ktorú má mať na svedomí Ukrajina, pomáha ospravedlniť Putinovu (špeciálnu vojenskú operáciu), ako aj jej ciele a zámery," uvádza sa na kanáli.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 405 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Zhoršený zdravotný stav

Tatarský síce patril k podporovateľom Kremľa, ale bol aj kritikom vojny na Ukrajine. K samotnému Putinovi sa malo doniesť, že ruský bloger je hlúpy a jeho činy sú nevyspytateľné. Napriek tomu mu udelil posmrtné vyznamenanie. Atentát sa mal odohrať popri Putinovom zhoršujúcom sa zdravotnom stave. "Prakticky nič nejedol a pravidelne sa sťažoval na bolesti brucha a prichádzajúce záchvaty nevoľnosti. Bral lieky a po chvíli sa mu uľavilo," odkazuje príspevok na posledné dni pred výbuchom kaviarne.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Putin má tráviť väčšinu času vo svojej rezidencii, no pohybuje sa v priestoroch pripomínajúcich bunker. "Má obavy z možných leteckých útokov. Chce tým celému svetu ukázať, že vojnu nezačal nadarmo a bojuje v nej proti teroristom, ktorých treba zničiť. Likvidácia Tatarského prebehla presne podľa plánu. Jej samotné naplánovanie, ako aj výber obete boli dohodnuté s prezidentom," uvádzalo sa na záver príspevku Generála SVR.

Účet na Telegrame 

Generál SVR je niekedy označovaný pseudonymom "Viktor Michajlovič". Ako informuje Bussiness Insider, nikto nevie s určitosťou potvrdiť, kto šíri správy cez tento účet, no často sa s ním spájajú dve osoby. Jednou z nich je ruský akademik, známy aj ako šíriteľ rôznych konšpirácii, Valerij Solovjov. Pri vyšetrovaní obsahu účtu generála SVR, ktoré mali porušovať ruské zákony o nenávistných prejavoch, Solovjov dokonca vystupoval ako svedok. Nakoniec bol prepustený bez akéhokoľvek trestu.

Krátko po jeho výsluchu zverejnil kanál General SVR príspevok, ktorý popieral akékoľvek spojenie s touto osobou. Solovjov uviedol, že aj keď nie je napojený na tento kanál, informácie, ktoré sa naňom objavujú majú vysokú dôveryhodnosť a aj samotný Putin je informovaný o činnosti tohto účtu. Druhá osoba spájaná s účtom Generál SVR je ukrajinský právnik Viktor Jermolajev. Pre portál Medúza vyvrátil akúkoľvek spojitosť s Ruskou federáciou. "Divoký svet generála SVR by sa mal chápať v širšom kontexte toho, ako sa kanál Telegram používa v Rusku," tvrdí doktorka Jade McGlynn, výskumníčka ruskej propagandy a médií. 
 

Viac o téme: TragédiaAtentátOdstránenieRuskoPutinMoskvaPetrohradVladlen tatarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu