Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Drsná spoveď Trepovovej, ktorá má mať na svedomí Putinovho muža: Len ma využili, tvrdí!

Zadržaná Darja Trepovová (26) na výsluchu. ďalší záber ju odhaľuje, ako s balíkom vstupuje do kaviarne.
Zadržaná Darja Trepovová (26) na výsluchu. ďalší záber ju odhaľuje, ako s balíkom vstupuje do kaviarne. (Zdroj: Twitter/Anton Gerashchenko/Sinnaig)

PETROHRAD/MOSKVA – Po zadržaní ruskej aktivistky, ktorá spáchala atentát na Putinovho človeka Maxima Fomina, nasledoval výsluch. N ňom sú podľa viacerých expertov zaznamenané jej odpovede a reakcie, ktoré bola nútená vysloviť. Nechcela prezradiť, kto jej dal sošku, ktorá vybuchla v petrohradskej kaviarni.

archívne video

Hrôzostrašné zábery z priemyselnej kamery v Záporoží, Rusi zaútočili raketou na poschodovú budovu (Zdroj: Instagram.com/Zelenskiy_official)

Ruská aktivistka Darja Trepovová (26), ktorá je obvinená zo spáchania atentátu na propagandistu Kremľa Maxima Fomina (známy ako Vladlen Tatarský), vypovedala na polícii k celému incidentu. Ruské bezpečnostné zložky poskytli na sociálnych sieťach video, kde sa Trepovová priznáva, že sošku do kaviarne v Petrohrade priniesla práve ona. Informuje o tom denník The Times. 

Rezort vnútra Ruskej federácie ešte v pondelok 3. apríla oznámil, že polícia zadržala podozrivú Darju Trepovovú (26), ktorá mala cielene zneškodniť ruského blogera Tatarského. Kremeľ označil atentát za teroristický čin podporovaný Ukrajinou, kde mala byť zapojená aj skupina bývalého opozičného politika Alexeja Navaľného.

Ďalšie zábery

Na záberoch z priemyselnej kamery vstúpi krátko pred výbuchom do kaviarne postava s dlhými svetlými vlasmi v kabáte a v rukách drží škatuľu. Polícia predpokladá, že išlo práve o Trepovovú, ktorá niesla v krabici sošku s výbušninami. 

Tatarský mal privolať k sebe Trepovovú, ktorá sa predstavila ako "Nasťa". Mala si sadnúť vedľa neho, ale odpovedala, že sa hanbí a odišla k susednému stolu. Soška už bola vtedy na svojom mieste, vedľa Tatarského. Trepovová mala z miesta činu odísť v bielom Volskwagene Polo.

Výsluch

Podľa ruskej agentúty TASS je Trepovová ruskou občiankou, ktorá bola v minulosti zadržaná za protest proti vojne na Ukrajine. Po výbuchu kaviarne sa mala skrývať v byte manželovho kamaráta v Petrohrade.  Údajne plánovala útek do Uzbekistanu. Počas výsluchu na polícii sa priznala, že to ona priniesla Tatarskému dar v podobe sošky. Policajt sa na nahrávke pýta, či vie, prečo bola vzatá do väzby. "Áno, viem. Za...povedala by som to takto. Za to, že som bola na mieste atentátu na Vladlena Tatarského," odpovedá. Dôstojník sa jej následne pýta či vie, čo spáchala. "No, priniesla som tam tú sošku, ktorá potom vybuchla," reaguje zadržaná. "Kto ti ju dal?" pokračoval člen ruskej polície. Trepovová bola už v týchto chvíľach v rozpakoch a len konštatovala: "Prosím, môžem vám to povedať neskôr? Bola som pripravená doručiť sošku. Len ma využili!" reagovala počas výsluchu. 

Jej manžel Dmitrij Rylov, ktorý je momentálne mimo Ruska, pre nezávislé ruské médiá povedal: "Som si celkom istý, že sama by niečo také nikdy nespravila. Som si stopercentne istý, že keby vedela o plánovanom atentáte, nikdy by s tým nesúhlasila," informoval The Times.

Rusko sa pohltilo samo

Kremeľ považuje Tatarského zabitie za "teroristický čin" a citoval ruský protiteroristický výbor, ktorý uviedol, že existujú dôkazy spájajúce Ukrajinu s bombardovaním. Ukrajina sa k útoku neprihlásila, pričom kancelária ukrajinského prezidenta Zelenského naznačila, že išlo o prácu vnútorných síl. Mykhailo Podolyak na Twitteri napísal, že bolo len otázkou času, kým Rusko pohltí domáci terorizmus. "Pavúky sa už v pohárinavzájom požierajú," dodal. 

Podporovateľ Putina 

Štyridsaťročný Tatarskij, rodák z Donecka, sa pridal k proruským separatistom a bojoval na strane Moskvy. V čase pred inváziou na Ukrajinu si odpykával nepodmienečný trest vo väzení za ozbrojenú lúpež. Neskôr sa preslávil ako telegramový bloger s vyše pol milióna sledovateľmi. Vo svojich príspevkoch propagoval ruského prezidenta Vladimira Putina aj jeho "špeciálnu vojenskú operáciu".

Tatarský sa v septembri zúčastnil na ceremónii, počas ktorej Putin formálne anektoval štyri regióny Ukrajiny. Vo videu v Kremli bloger povedal: "Všetkých porazíme, všetkých zabijeme a každého, koho potrebujeme, okradneme. Všetko bude tak, ako sa nám to páči." Tatarský mal tiež väzby na Jevgenija Prigozhina, zakladateľa Wagnerovej skupiny a majiteľa kaviarne, kde bol atentát spáchaný. 

Viac o téme: KaviareňVýbuchAtentátPetrohradDarja TrepovováVladlen Tatarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu