Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

FOTO Vysokoškolskí učitelia demonštrujú za mzdy: Protestujúci v Prahe zamierili na Pražský hrad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PRAHA - Vysokoškolskí učitelia v utorok protestujú vo viacerých českých mestách proti nízkym platom vyučujúcich humanitných a spoločenskovedných odborov. Požadujú viac peňazí zo štátneho rozpočtu a rovnosť v platových tarifách medzi jednotlivými odbormi. Protestujúci v hlavnom meste zamierili na Pražský hrad, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Do protestnej akcie s názvom Hodina pravdy, ktorá sa symbolicky koná na Deň učiteľov, sa podľa organizátorov zapojili stovky vyučujúcich aj študentov z 13 prevažne filozofických fakúlt. Pedagógov v ich iniciatíve podporujú aj vysokoškolské odbory. Počas dňa sa na fakultách konajú okrem demonštrácií aj vzdelávacie a kultúrne akcie, ktoré majú poukázať na to, prečo sú tieto študijné smery pre spoločnosť nenahraditeľné. V Prahe demonštranti popoludní vyrazili na dvojhodinový pochod mestom. Z Námestia Jana Palacha, kde sídli Filozofická fakulta Univerzity Karlovej, pôjdu cez Čechov most popri Úrade vlády až na Hradčianske námestie pred Pražským hradom. Nesú si rôzne transparenty a pred sebou tlačia balvan, ktorý má odkazovať na úsilie mytologického Sizyfa.

FOTO Vysokoškolskí učitelia demonštrujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Na vysoké školstvo sa však podľa nich zabudlo

Organizátori protestu oceňujú, že sa postupne darí napravovať situáciu učiteľov na základných a stredných školách. Na vysoké školstvo sa však podľa nich zabudlo. Dlhodobá systémová nespravodlivosť v podpore vedy a vysokých škôl podľa nich ohrozuje ďalší rozvoj humanitných odborov na potrebnej úrovni. Protest označujú za krajné riešenie, ku ktorému ich donútila situácia na mnohých pracoviskách. Zdôrazňujú najmä odchody talentovaných odborníkov či vyčerpanie ostatných, nutnosť hľadať si doplnkové zamestnanie alebo neschopnosť vysokých škôl ponúknuť perspektívu mladšej generácii. Cieľom protestu je okrem iného aj podporiť požiadavku dekanov filozofických fakúlt na záchranný príspevok dotknutým odborom a zároveň snaha presadiť aj dlhodobé a systémové riešenie.

FOTO Vysokoškolskí učitelia demonštrujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Financovanie vysokých škôl je problematické už 20 rokov

Český minister školstva Vladimír Balaš v utorok uviedol, že financovanie vysokých škôl je problematické už 20 rokov. Vláda sa však problému podľa neho venuje. "Ale je zjavné, že prostriedkov je stále nedostatok," dodal. O navýšení financovania by mal hovoriť s premiérom Petrom Fialom a v stredu by o tom mohla rokovať vláda. Minister je však presvedčený, že problém sa nevyrieši "nasypaním viac peňazí" do systému. Univerzity sa podľa neho majú zamyslieť aj nad tým, či na každej z nich musí byť rovnaký študijný odbor a či je udržateľné, aby niekde boli na jedného učiteľa len jednotky študentov.

Ak politici nesplnia požiadavky pedagógov na VŠ, protesty budú pokračovať

Protest učiteľov a študentov proti nízkym mzdám sa v utorok skončil na Hradčianskom námestí pred Pražským hradom, kam protestujúci dovalili symbolický balvan odkazujúci na mytologického Sizyfa. Ak politici nesplnia sľub o zvýšení financií pre vysoké školstvo, sú pripravení protestovať ďalej, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Pochod ukončili symbolicky pri soche T. G. Masaryka, pretože jeho osobnosť koncentruje pestrosť odborov, ktoré chcú akademicky rozvíjať. Masaryk bol sociológ, filozof a filológ. Zároveň si k nemu symbolicky prišli po radu, ako presvedčiť o svojej užitočnosti spoločnosť a politikov Pedagógovia a študenti účasťou na proteste ukázali, že sú si vedomí svojej hodnoty pre spoločnosť. "Bádame, aj keď veľakrát nemáme kde. Učíme a vzdelávame seba aj svoje okolie, aj keď mnohokrát nemáme za čo. A napriek tomu, podobne ako Sizyfos, dnes a denne plníme toto svoje poslanie a nehodláme prestať," povedal jeden z organizátorov doktorand Kajetán Holeček.

Aktívnou účasťou na utorkových protestných akciách, ktoré sa konali v deviatich českých mestách a zapojili sa do nich stovky ľudí, ukázali, že im situácia na ich fakultách nie je ľahostajná. "Ak sa nezlepší finančná situácia českého vysokého školstva ako celku, a humanitných a spoločenskovedných fakúlt konkrétne, prídeme o kvalitných učiteľov, prídeme však aj o dorast a konkurencieschopné vysoké školstvo," dodal Holeček.

Viac o téme: DemonštráciePrahaVysokoškolskí učitelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu