Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ekvádor zasiahlo silné zemetrasenie: Otrasy cítili i v susednom Peru, počet obetí postupne pribúda

Zemetrasenie v Ekvádore s magnitúdou 6,8 Zobraziť galériu (2)
Zemetrasenie v Ekvádore s magnitúdou 6,8 (Zdroj: Twitter/Reuters)

QUITO - Najmenej štyri obete si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré v sobotu zasiahlo oblasť na hraniciach Ekvádora a Peru. Do regiónu, odkiaľ boli hlásené aj materiálne škody, boli vyslané záchranárske tímy, informovala agentúra AP.

Americká geologická služba USGS uviedla, že epicentrum zemetrasenia s magnitúdou približne 6,8 ležalo neďaleko tichomorského pobrežia, asi 80 kilometrov južne od Guayaquilu, druhého najväčšieho mesta Ekvádora.

Treba najmä zachovať pokoj

Prezident Ekvádoru Guillermo Lasso novinárom povedal, že zemetrasenie "nepochybne... vyvolalo znepokojenie medzi obyvateľmi". Na Twitteri však vyzval ľudí, aby zachovali pokoj. Jednu obeť hlásili z andskej obce komunite Cuenca, ďalšie tri v pobrežnom štáte El Oro. V obci Machala sa zrútil dvojpodlažný dom skôr, ako sa jeho obyvatelia stihli evakuovať. Prácu záchranárov sťažujú poškodené telefónne a elektrické vedenia, píše AP. 

V Guayaquile, ležiacom približne 270 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Quito, úrady informovali o popraskaných múroch budov i zrútených múroch. Úrady nariadili uzavretie troch cestných tunelov.

Zemetrasenie v Ekvádore
Zobraziť galériu (2)
Zemetrasenie v Ekvádore  (Zdroj: Twitter/Al Jazeera English)

Cítiť ho bolo až za hranice

Zemetrasenie bolo cítiť aj v Peru, konkrétne od jeho hraníc s Ekvádorom až po pobrežie Tichého oceánu v strednej časti krajiny. Peruánsky premiér Alberto Otárola informoval, že štvorročné dievča zomrelo na zranenie hlavy, ktoré utrpelo, keď sa ňu zrútil dom v regióne Tumbes na hranici s Ekvádorom.V regióne Tumbes sa zrútili staré múry armádnych kasární, informovali úrady.

Počet obetí pribúda

Počet obetí silného zemetrasenia na juhu Ekvádoru a severe Peru sa zvýšil na najmenej trinásť. Záchranné tímy v uliciach posiatych troskami a spadnutými elektrickými vedeniami hľadajú ľudí uväznených pod sutinami. Informuje o tom správa agentúry AP.

Ekvádorský tajomník pre riadenie rizík Cristian Torres v rozhlasovom rozhovore uviedol, že 11 obetí zomrelo v pobrežnom štáte El Oro a jedna vo vysokohorskom štáte Azuay.

Viac o téme: Zemetrasenie PeruEkvádorMateriálne škody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu