Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vyšetrovatelia OSN kritizujú pomalú pomoc obetiam ničivého zemetrasenia v Sýrii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/IHA via AP)

ŽENEVA - Svet nekonal dostatočne rýchlo v dodaní život zachraňujúcej pomoci Sýrčanom po ničivom zemetrasení zo 6. februára, oznámili v pondelok vyšetrovatelia OSN.

Zlyhala sýrska vláda, ďalší aktéri v občianskej vojne, medzinárodné spoločenstvo aj samotná OSN. Tieto zlyhania brzdili dodávky naliehavej pomoci do severozápadnej oblasti krajiny postihnutej otrasmi, uviedla Komisia OSN pre vyšetrovanie v Sýrii.Nezabezpečili okamžité prerušenie nepriateľských akcií a nezaistili život zachraňujúcu pomoc cez dostupnú trasu vrátane záchranných tímov.

Zemetrasenie v Turecku
Zobraziť galériu (2)
Zemetrasenie v Turecku  (Zdroj: TASR/AP)

Nezávislá trojčlenná komisia vyšetruje a zaznamenáva prípady porušenia medzinárodného práva od marca 2011 v Sýrii. Preveruje aj nové útoky po zemetrasení zo 6. februára, a označila ich za nepochopiteľné. "Sýrčania sa v tom najzúfalejšom období cítili opustení a zanedbaní tými, ktorí ich mali chrániť. Mnoho hlasov oprávnene vyzýva na vyšetrovanie a vyvodenie spravodlivosti," napísala komisia vo vyhlásení.

Boli sme svedkami zlyhania vlády a medzinárodného spoločenstva vrátane OSN

Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada až po týždni dala súhlas na vstup pomoci cez hranice. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8, usmrtilo v Sýrii takmer 6000 ľudí. OSN odhaduje, že základné prístrešie a nepotravinovú pomoc v časti Sýrie postihnutej zemetrasením potrebuje asi päť miliónov ľudí. "Aj keď bolo v období utrpenia veľa hrdinských činov, boli sme svedkami zlyhania vlády a medzinárodného spoločenstva vrátane OSN, lebo neposlali urýchlene priamu a život zachraňujúcu pomoc tým Sýrčanom, ktorí to najviac potrebovali," uviedol predseda komisie Paulo Pinheiro.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie OSNSýriaPomalá pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu