Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Žiak prešiel učiteľke cez rozum: Zadanú úlohu si extrémne uľahčil, jeho riešenie valcuje sociálne siete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA – Deti sú schopné nás prekvapiť aj vtedy, keď to vôbec nečakáme. Istý žiak dostal domácu úlohu, ktorú sa rozhodol vyriešiť po svojom. Napriek tomu, že na prvý pohľad je to vtipné, podľa zadania to mal naozaj správne. Kde teda nastala chyba?

Markéta Burešová môže byť právom hrdá na svojho syna. Domácu úlohu z matematiky sa totiž rozhodol riešiť inak, ako sa predpokladalo. Na papieri mal nakreslené jednotlivé geometrické tvary a každý z nich mal správne pomenovať. Svojím riešením však nadchol tisíce ľudí. "Syn je veľmi kreatívny. Dúfam, že aj pani učiteľka," píše Markéta, ktorá zdieľala riešenie svojho syna na Twitteri. 

Dospelí ho obdivovali

Ubehlo len pár hodín a pod príspevkom sa začalo objavovať množstvo komentárov. "Geniálne! Tipujem, že autor presne poznal názvy geometrických telies, no banality ho očividne nebavili. Musel sa teda nejako sám zabaviť," chválila chlapčeka jedna zo sledujúcich. Pedagóg Robert Čapek alias Lenivý učiteľ, je tiež na strane chlapca. "Žiačik skvele vyriešil domácu úlohu. Dúfam, že z toho bude mať pani učiteľka radosť," napísal. 

Žiadna chyba 

Na obrázku je vidieť, že chlapec si nevymyslel iný postup, pretože by pôvodné riešenie nevedel splniť. Jasne vedel rozoznať jednotlivé tvary, len namiesto klasických názvov zvolil krstné mená. Pri zložitejších tvaroch jednoducho napísal "Karel a Emil", pretože "Karel" bola kocka a "Emil" ihlan. Navyše zadanie znelo nasledovne: "Pomenuj jednotlivé telesá na obrázkoch. Pokiaľ je na jednom obrázku viac telies, pomenuj všetky." Obrázok domácej úlohy príjemne prekvapil aj metodičku spoločnosti Scio Jindru Plamitzerovú, ktorá v minulosti pôsobila ako učiteľka aj riaditeľka ZŠ. Chlapec podľa nej vyriešil úlohu správne. Telesá síce pomenoval po svojom, ale v kombináciách nespravil ani jednu chybu. 

archívne video

Viac ako 150-tisíc žiakov dostane digitálny príspevok 350 eur na nákup notebooku, stolového počítača, či tabletu s klávesnicou (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

 

Viac o téme: KreativitaZákladná školaúlohaPrahaČeská republikaGeometria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu