Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VOJNA na Ukrajine Deň tristosedemdesiaty šiesty (5. marca 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KYJEV - Ukrajina bude tento rok pracovať na zvýšení spolupráce s európskymi inštitúciami. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to uviedol v sobotu po stretnutí s predsedníčkou Európskeho parlamentu (EP) Robertou Metsolovou. Informácie sme prevzali od agentúry DPA. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 374

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 374 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

22:00 Neutíchajúci ruský útok na Bachmut obetuje vlny a vlny nepripravených mužov posielaných na smrť. Viacerí obrancovia tohto mesta v Doneckej oblasti však cítia, že sú na podobnej lodi.

21:40 Zelenskyj: Svet je dosť silný na to, aby potrestal Rusko za vojnu proti Ukrajine. "Posúvame sa k zabezpečeniu toho, aby teroristický štát niesol plnú zodpovednosť za to, čo bolo spáchané proti nášmu štátu, proti našim ľuďom," povedal Zelenskyj na konferencii United for Justice.

20:50 Ruskí vojaci 5. marca ostreľovali dedinu Budarky v Charkovskej oblasti, pričom zabili manželský pár v aute, informovala regionálna prokuratúra.

20:30 Propagandista Solovjov ukázal zábery údajného ostreľovania, pod ktoré sa dostal neďaleko Vuhledaru. Solovjova vystrašená tvár je to najlepšie, čo dnes môžete vidieť.

19:43 Vojna spôsobila na Ukrajine environmentálne škody vo výške 76,5 miliardy eur. Ide o vypálené lesy a znečistenie pôdy a ovzdušia. "Bolo poškodených takmer 3 milióny hektárov lesov, 500 000 hektárov je okupovaných alebo vo vojnovej zóne," povedal minister životného prostredia Strilets.

18:50 Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľnom rozhovore pre stanicu CNN povedal, že akékoľvek rokovania o ukončení vojny na Ukrajine sa začnú až vtedy, keď ruský prezident Vladimir Putin pochopí, že nezvíťazí a zastaví svoju agresívnu ofenzívu.

17:52 Ruské ministerstvo vnútra zaradilo na zoznam hľadaných osôb bývalého dôstojníka ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Iľju Bogdanova. Ide o jedného z údajných účastníkov nedávneho útoku na dve pohraničné dediny v Brianskej oblasti, ktorá leží na západe európskej časti Ruska a susedí s Ukrajinou.

17:05 Rusko počas vojny „premrhalo obrovské množstvo ľudských zdrojov, výzbroje a materiálu“, povedal šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov v rozhovore pre USA Today zverejnenom 5.

16:50 Dôsledky ostreľovania Volnovakha.

15:45 Žena a dve deti zomreli na následky ostreľovania zo strany útočníkov v obci Poniativka v Chersonskej oblasti. Informovala o tom kancelária prezidenta Ukrajiny.

15:10 V Poľsku obvinili z podpaľačstva 35-ročného muža, ktorý podpálil sanitku, ktorá mala byť súčasťou konvoja smerujúceho na pomoc na Ukrajinu. V nedeľu o tom na svojej webstránke informovala stanica TVN24.

14:00 Ukrajina v nedeľu vyhlásila, že naďalej odoláva útokom ruských síl, ktoré sa usilujú obkľúčiť mesto Bachmut. Podľa ukrajinského generálneho štábu bolo za uplynulý deň odrazených "viac ako 130 nepriateľských útokov" okrem iného na mestá Kupiansk, Lyman, Bachmut a Avdijivka. Informuje o tom správa agentúry AFP.

13:50 Ruskí mobilizovaní záložníci dostali príkaz bojovať na Ukrajine "strelnými zbraňami a lopatami". Dôvodom môže byť nedostatok munície. Vyplýva to z z najnovšej správy britských tajných služieb, o ktorých v nedeľu informovalo britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

13:40 Pri ruskom ostreľovaní Chersonskej oblasti zahynuli 3 vrátane 2 detí. Úrady Chersonskej oblasti 5. marca informovali, že Rusko zasiahlo Poniativku v južnom regióne mínometmi, pričom zámerne mierilo na obytnú budovu.

13:00 Ruskí zástupcovia v okupovaných regiónoch zapísali tínedžerov do vojenského registra. Ruskí splnomocnenci v okupovaných regiónoch Luhanskej oblasti údajne spúšťajú návrh registra chlapcov narodených v roku 2006, zrejme v rámci prípravy na ich mobilizáciu v budúcnosti.

12:30 Dôsledky ostreľovania Volnovakha.

11:30 Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenska uviedla, že Generálna prokuratúra Ukrajiny vyšetruje 171 prípadov sexuálneho násilia zo strany okupantov. Medzi obeťami je podľa nej 39 mužov, z toho 13 maloletých.

Manželka ukrajinského prezidenta prehovorila o sexuálnom násilí páchanom ruskými vojskami (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

10:45 Ruská taktika sa stáva čoraz „teroristickejšou“. „Rusi sú v zúfalstve pre nedostatok úspechu v prvej línii,“ povedal Oleksandr Pavliuk. "Ich taktika je čoraz viac teroristická - zabíjanie civilistov, ničenie infraštruktúry."

10:30 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v nedeľu vyhlásil, že Ankara tvrdo pracuje na predĺžení dohody o vývoze obilnín z ukrajinských prístavov, ktoré zablokovala ruská invázia na Ukrajinu. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Dohodu o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovala Organizácia Spojených národov (OSN) a Turecko vlani v júli. Táto dohodla pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín, čo v rozvojových krajinách prehĺbilo hladomor. Platnosť dohody má vypršať 18. marca. "Pracujeme na tom, aby predĺženie dohody prebehlo bezproblémovo," uviedol Čavušoglu a dodal, že o záležitosti rokoval aj s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

9:30 Ruské ministerstvo zahraničných vecí plánuje uzavrieť bezvízové ​​dohody s 11 krajinami, a to sú: Bahrajn, Omán, Saudská Arábia, Bahamy, Barbados, Haiti, Zambia, Kuvajt, Malajzia, Mexiko, Trinidad a Tobago, uviedol námestník ruského ministra Ivanov.

7:20 Počet obetí útoku v Záporoží stúpol na 13. V dôsledku ruského raketového útoku na Záporoží z 2. marca zahynulo 13 ľudí vrátane osemmesačného dieťaťa, informovali Štátne pohotovostné služby.

6:25 Dvaja ukrajinskí piloti podstupujú v súčasnosti v Spojených štátoch testy s cieľom zistiť, ako dlho by trval ich výcvik riadenia bojových lietadiel. S odvolaním sa na amerických predstaviteľov o tom v sobotu informovali stanica NBC News a agentúra Reuters.

6:10 Ruské sily zaútočili na 7 komunít v oblasti Sumy. Ruské sily zasiahli 4. marca obce Bilopillia, Esman, Šalyhyne, Novoslobidske, Znob-Novhorodske, Myropillia a Yunakivka, uviedla vojenská správa oblasti Sumy. Neboli hlásené žiadne obete.

6:00 Ruské sily pravdepodobne Bakhmut čoskoro neobkľúčia. Ruské pokroky „nenaznačujú, že ruské sily budú schopné čoskoro obkľúčiť Bakhmut, už menej, že budú schopné dobyť mesto frontálnymi útokmi,“ uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

Ukrajina chce posilňovať spoluprácu s inštitúciami EÚ

"Úlohou je všetko aktívne pripraviť na členstvo našej krajiny v Európskej únii, zvýšiť dodávky zbraní Ukrajine a posilniť sankcie voči Rusku," povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore. Zelenskyj opakovane vyzýva na rýchlejšie prístupové rokovania s EÚ. Ako priblížil, s Metsolovou viedol rozhovory počas konferencie v západoukrajinskom Ľvove. Podujatie sa zameriavalo na odhalenie ruských zločinov spáchaných, odkedy Moskva pred rokom spustila svoju inváziu, no tiež rehabilitáciu obetí násilia, uviedol Zelenskyj. Tí, ktorých takéto činy postihli, musia dostať možnosť vrátiť sa do normálneho života, zdôraznil.

Metsolová v súvislosti so snahami Ukrajiny o vstup do EÚ vyjadrila nádej, že prístupové rokovania sa začnú už tento rok. Podľa vlastných slov na ňu urobilo dojem tempo, akým krajina dosahuje pokrok. Na konferencii v Ľvove uviedla, že bez vyvodenia zodpovednosti, slobody a spravodlivosti nemôže byť mier. "Politika ústupkov nikdy nefungovala," dodala.

Viac o téme: útok RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu