Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

V Rusku majú dostatok potravín, v Británii sú prázdne pulty: Nechceme zeleninu na prídel, búria sa Briti

Briti sa búria, majú pocit, že sankcie voči Rusku nepomáhajú, trápi ich nedostatok zeleniny
Briti sa búria, majú pocit, že sankcie voči Rusku nepomáhajú, trápi ich nedostatok zeleniny (Zdroj: Twitter/Valeria_Cas22, Reddit)

MOSKVA/LONDÝN - Briti sú čoraz nespokojnejší. Zatiaľ čo pulty v krajine zívajú prázdnotou a ľudia dostávajú zeleninu či vajcia na prídel, regály v Rusku sa prehýbajú pod hromadou čerstvých potravín. Snímky a videá naznačujú, že sankcie Západu voči Rusku obyvatelia necítia.

Rozhorčení Briti, ktorí dostávajú paradajky, uhorky, papriky a šaláty na prídel analyzujú vo svojich médiách ako je možné, že Rusi majú všetkého dostatok. V Británii totižto farmári bojujú s vysokými nákladmi na energie, čo im v zime bráni používať skleníky. Alebo aspoň nie v takej miere, aby zasýtili svojich obyvateľov. Dokonca mnoho z mladých farmárov sa obáva aj nadchádzajúcej sezóny. Jack Ward, výkonný riaditeľ Britskej asociácie pestovateľov, dodal: „Po celej krajine máme prázdne skleníky. Ľudia, ktorí by pestovali dve alebo tri úrody uhoriek ročne, to môžu znížiť len na jednu, pretože sa chcú vyhnúť spotrebe drahšej energie.“

Hlavnou témou Týždňa slovenských knižníc je boj proti dezinformáciám a hoaxom (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

K zelenine im však pribudli dokonca aj vajcia na prídel, pretože farmári nemôžu udržiavať sliepky v dostatočnom teple v halách. Problémy s dodávkami ovocia a zeleniny prišli s oznámením slabej sezóny v Španielsku a Maroku, ktoré zásobuje Britániu s takmer 80% ich spotreby ovocia a zeleniny. Britský denník DailyMail tvrdí na základe svojich informátorov, že život v Ruskom meste Perm sa nezmenil. Britský rodák John (67) a jeho ruská manželka Helena (51) povedali pre DailyMail, že žiadnu krízu nepociťujú. „Kríza, aká kríza? Napriek situácii na Ukrajine žijeme normálne. Sledujeme, čo sa deje v Británii s prázdnymi regálmi s potravinami. Sme v Rusku, pracujeme tu a netrpíme sankciami Západu.“ Manželia sa dokonca priznali, že vojna ich nezaujíma, „priemerný Rus sa stará o to, aby mal doma teplo, jedlo na stole, pohár vodky a osobnú bezpečnosť na ulici. To všetko máme. Vojna nič nezmenila.“

Ruská produkcia potravín je údajne dokonca na vzostupe aj vďaka bohatým zásobám energie a dovozu ovocia a zeleniny zo spriatelených krajín ako napríklad z Iránu. Čísla však jasne dokazujú, že sankcie vplyv na ruskú národnú ekonomiku majú. Vlani sa podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) prepadla ruská ekonomika až o 3,9 percenta, pričom očakávajú ďalšie poklesy.

Viac o téme: KrízaRuskoBritániaBrexitEnergetická krízaZelenina na prídelVajcia na prídel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu