Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Turecko dlhé roky pokúšalo osud: Tragédiu má na svedomí odfláknutá výstavba, nie zemetrasenie, tvrdia experti!

Zemetrasenie v Turecku Zobraziť galériu (2)
Zemetrasenie v Turecku (Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Sanadik)

ISTANBUL - Turecké úrady dlhoročne zanedbávali stavebné zákony a povoľovali neprimeranú výstavbu v oblastiach ohrozených zemetraseniami. Zhodli sa na tom viacerí experti. Informuje správa agentúry AP a webová stránka stanice BBC.

Turecko podľa expertov dlhé roky "pokúšalo osud", keď tieto zákony nepresadzovalo a povoľovalo - v niektorých prípadoch dokonca podporovalo - stavebnú činnosť na nevhodných miestach. Úrady už začali zanedbávanie pravidiel výstavby skúmať po pondelkovom zemetrasení na juhovýchode Turecka. Doteraz si v tejto krajine a susednej Sýrii vyžiadalo viac než 21.000 obetí na životoch.

VIDEO Masívne zemetrasenie v Turecku

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

"Ide o nešťastie spôsobené odfláknutou výstavbou, nie zemetrasením," povedal David Alexander, ktorý pôsobí ako profesor v oblasti núdzového plánovania na University College London (UCL). Maximálna intenzita zemetrasenia nemohla zničiť dôkladne postavené budovy, uviedol pre pre BBC.

Budovy vystavané z horších materiálov

Eyup Muhcu, predseda tureckej komory architektov označil za "známy fakt", že mnohé budovy zničené zemetrasením, boli postavené z materiálu horšej kvality a často nespĺňali stavebné predpisy. To sa podľa jeho slov vzťahuje aj na novopostavené byty, takmer dve desaťročia po tom, ako Turecko zaviedlo v oblasti stavebných zákonov moderné štandardy. Ich dodržiavanie by však bolo finančne nákladné, nepopulárne a obmedzilo by hlavnú hnaciu silu hospodárskeho rastu krajiny. Úrady preto podľa expertov takéto problémy prehliadali.

Zemetrasenie v Turecku
Zobraziť galériu (2)
Zemetrasenie v Turecku  (Zdroj: TASR/AP)

Za zanedbanie nesú zodpovednosť

Turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag vo štvrtok oznámil, že osoby, ktoré "zanedbali svoje povinnosti a nesú zodpovednosť" za skazu spôsobenú zemetrasením budú postavené pred spravodlivosť.

Viac o téme: KatastrofaExpertiZanedbávanieZemetrasenie Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu