Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Turecko so Sýriou hlásia ďalšie stovky obetí: Bilancia presiahla 24-tisíc mŕtvych

Záchranári prehľadávajú trosky budov v tureckej Adane
Záchranári prehľadávajú trosky budov v tureckej Adane (Zdroj: TASR/AP Photo/Hussein Malla)

ANKARA/DAMASK - Turecko po pondelkovom silnom zemetrasení eviduje už 20.665 mŕtvych. S odvolaním sa na turecký úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD) o tom informuje agentúra Reuters. V susednej Sýrii hlásila v piatok vláda a opozícia, ovládajúca časti rozdelenej krajiny, spolu 3553 mŕtvych, celková bilancia katastrofy tak presiahla 24.000 obetí.

Turecké úrady v noci na dnes zaznamenali ďalších asi 450 úmrtí. AFAD dodal, že z postihnutej zóny na juhu Turecka bolo evakuovaných bezmála 93.000 ľudí a že do krízových operácií je zapojených vyše 166.000 pracovníkov. V oblasti pôsobí tiež tím českých záchranárov, ktorí v piatok ráno v meste Adiyaman vyslobodili dvoch preživších zo sutín zrútených domov.

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Šance na nájdenie živých klesajú

Zemetrasenie o sile 7,8 stupňa a stovky následných otrasov zasiahli predovšetkým juh Turecka, pocítil ich však tiež severozápad Sýrie. Záchranári stále prehľadávajú trosky domov, zatiaľ čo šance na nájdenie preživších klesajú, aj vzhľadom na nízke nočné teploty.

V Sýrii pátranie a humanitárne operácie komplikuje zložitá vnútropolitická a bezpečnostná situácia. Ťažký je prístup najmä do regiónov pod kontrolou povstaleckých skupín. Aj tam už pomoc v podobe stanov či prikrývok mieri, podľa záchranárskej organizácie Biele prilby, ktorá v oblastiach pôsobí, je však zatiaľ úplne nedostatočná. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v piatok odhadol, že v Sýrii zemetrasenie pripravilo o strechu nad hlavou až 5,3 milióna ľudí.

Viac o téme: úmrtiaZemetraseniaTureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu