Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň tristopäťdesiaty (8. februára 2023)

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave k parlamentu vyzval na ukončenie šírenia "klamstiev a klamlivých informácií", ktoré by mohli podkopať jednotu krajiny vo vojne proti Rusku. Cieľom prezidentovho vystúpenia bolo zrejme ukončiť verejné špekulácie o tom, či bude odvolaný minister obrany Oleksij Reznikov, a zdôrazniť, že takéto rozhodnutia môže prijímať a oznamovať len šéf štátu, usúdila agentúra Reuters. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 349

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 349 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:59 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v stredu večer do Paríža, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

21:53 Spoluzakladateľ hudobnej skupiny Pink Floyd Roger Waters v stredu na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vyhlásil, že ruská invázia na Ukrajinu "nebola nevyprovokovaná". Za tento výrok si vyslúžil ostrú kritiku Kyjeva, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

21:14 Európsky inštitút ombudsmana obvinil z posielania ukrajinských detí z Rakúska do Ruska. Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinets uviedol, že za údajnou nezákonnou deportáciou stál Josef Ziegele, generálny tajomník Európskeho inštitútu ombudsmana.

21:13 Ruské ostreľovanie zabilo 2 ľudí a 5 zranilo v Charkovskej oblasti. Podľa guvernéra Charkovskej oblasti Oleha Syniehubova delostrelecké útoky z dnešného dňa zasiahli obytné budovy v okrese Kupiansk a obec Vovčansk v okrese Chuhuiv.

20:22 Rusko v stredu uviedlo, že bude reagovať v prípade, že Británia pošle na Ukrajinu stíhačky. Moskva zároveň varovala pred ďalšou eskaláciou vojny na Ukrajine, ktorú rozpútala vlani vo februári, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

20:21 Ohľadne dodávok britskej vojenskej pomoci Ukrajine nemožno nič vylúčiť, pričom diskusia prebieha aj o poskytnutí bojových lietadiel. Vyhlásil to v stredu v Londýne britský premiér Rishi Sunak na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

19:09 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu potvrdil, že vo štvrtok sa v Bruseli stretne s lídrami členských krajín EÚ. Oznámil to na tlačovej konferencii v Londýne, informovala agentúra AFP. Ako dodáva TASR, vo štvrtok a v piatok sa v Bruseli koná mimoriadny summit EÚ.

19:08 Britský premiér Rishi Sunak daroval v stredu ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému - počas jeho návštevy Londýna - nezvyčajný dar: použitú nábojnicu, ktorá bola vystrelená v rámci čestnej salvy za zosnulú panovníčku Alžbetu II. Informuje o tom agentúra PA Media s odvolaním sa na vyhlásenie Downing Street.

18:23 Západní spojenci by mohli prvý prápor tankov typu Leopard 2 dodať Ukrajine v priebehu prvých troch alebo štyroch mesiacov tohto roka, uviedol v stredu nemecký minister obrany Boris Pistorius počas návštevy poľskej metropoly Varšava. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

18:22 Berlín je znepokojený záväzkami spojencov s Leopardom 2. Nemecko tlačí na európskych spojencov, aby Ukrajine poskytli hlavné bojové tanky Leopard 2, informovala dnes agentúra Bloomberg s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s touto záležitosťou.

17:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu počas návštevy Londýna stretol v Buckinghamskom paláci s britským kráľom Karolom III. Poďakoval sa mu za podporu, ktorú Spojené kráľovstvo poskytuje ukrajinským utečencom. TASR informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

Kráľ Karol III. a prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (5)
Kráľ Karol III. a prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Aaron Chown/Pool via AP)

17:36 Británia by mala Ukrajine dodať ďalšie zbrane, aby mohla "poraziť (ruského prezidenta Vladimira) Putina a opätovne nastoliť mier". V britskom parlamente to v stredu vyhlásil poslanec a bývalý premiér Boris Johnson, pričom súčasného premiéra Rishiho Sunaka priamo vyzval na poskytnutie stíhačiek a tankov Ukrajine. Informuje o tom TASR, ktorá čerpala z britskej televízie Sky News.

17:35 Británia prehodnotí možnosti dodávky bojových lietadiel Ukrajine, avšak k ich poskytnutiu nedôjde bezprostredne. Vyplynulo to z vyhlásenia úradu britského premiéra počas stredajšej návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Londýne, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

16:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce vo štvrtok požiadať lídrov členských krajín Európskej únie na summite v Bruseli o viac zbraní a tiež o podporu čo najrýchlejšieho vstupu Ukrajiny do EÚ. Agentúre Reuters to v stredu povedal nemenovaný predstaviteľ ukrajinskej vlády, informuje TASR.

16:55 Porážka ruského prezidenta Vladimira Putina je nanajvýš otázkou času. V rozhovore pre nemecký spravodajský portál T-Online to povedal renomovaný americký politológ Francis Fukuyama. "Ukrajina dokáže Rusko poraziť, o tom nemám žiadne pochybnosti," domnieva sa Fukuyama. Zdôvodnil to omnoho vyššou motiváciou Ukrajincov, ako aj dodávkami západných bojových tankov a iných zbraní Kyjevu.

16:54 Británia ponúkla Ukrajine možnosť výcviku jej pilotov na moderných bojových lietadlách, aké používajú členské krajiny NATO. Táto ponuka prišla počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Londýne. Ten však Britániu žiadal o dodanie stíhačiek, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

15:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by mal v stredu večer navštíviť Paríž. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na zdroje vo francúzskej vláde.

15:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu osobne vystúpil pred členmi oboch komôr britského parlamentu a vyhlásil, že zlo prehralo v rôznych konfliktoch v histórii ľudstva a sloboda zvíťazí aj tentoraz. Zároveň Britániu požiadal o dodanie stíhačiek, ktoré budú pre Ukrajinu "krídlami slobody". TASR správu prevzala z agentúry AP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/pool photo via AP)

14:40 Existujú dôkazy, že Putin dodal raketu, ktorá zostrelila MH17. Existujú silné "silné indície", že ruský diktátor Vladimir Putin dodal raketu, ktorá zostrelila let MH17 Malaysia Airlines nad Ukrajinou v roku 2014, uviedol spoločný vyšetrovací tím.

14:39 Volodymyr Zelenskyj dorazil do Westminsterského paláca Očakáva sa, že sa stretne s kráľom Karolom III.

13:10 Nový balík sankcií voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu oznámila v stredu britská vláda. Stalo sa tak práve v čase, keď Spojené kráľovstvo navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informujeme podľa správy agentúry AFP.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly uviedol, že nové sankcie voči organizáciám, o ktoré sa opiera ruská armáda, "zrýchlia ekonomický tlak na (ruského prezidenta Vladimira) Putina – podkopú jeho vojnovú mašinériu, aby pomohli Ukrajine zvíťaziť".

13:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v stredu do Británie, aby "osobne poďakoval" britskému ľudu za pomoc. Informujeme podľa spravodajskej stanice Sky News.

"Spojené kráľovstvo bolo jednou z prvých krajín, ktoré prišli Ukrajine na pomoc. Dnes som v Londýne, aby som osobne poďakoval britskému ľudu za podporu a premiérovi Rishimu Sunakovi za jeho líderstvo," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram.

12:35 Nová pomoc pre Ukrajinu nebola témou stredajšieho rokovania vlády. V dohľadnej dobe by sa však ďalší balík pomoci pre Ukrajinu mohol schváliť. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

12:20 Použitie taktických jadrových zbraní vo vojne na Ukrajine je "nepravdepodobné" z dôvodu, že by mali nízku vojenskú efektivitu, uviedli v stredu estónske tajné služby vo výročnej správe. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian.

Šéf estónskych tajných služieb Kaupo Rosin napísal, že Rusko má stále dosť zbraní, munície i vojakov na vedenie vojny na Ukrajine, ich nedostatok podľa neho zatiaľ nehrozí. "Zatiaľ majú stále dostatok paliva na udržanie vojnovej mašinérie v chode... Rusku tak skoro nedôjde potrava pre delá, výzbroj zo sovietskej éry ani propagandou vyvolaný imperializmus," citovala jeho vyjadrenie britská spravodajská stanica Sky News.

11:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pristál v stredu na londýskom letisku Stansted. Buckinghamský palác zároveň potvrdil, že Zelenskyj v ten istý deň absolvuje aj audienciu u britského kráľa Karola III., informuje TASR podľa správy televízie Sky News. Ide o Zelenského prvú návštevu v Británii od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Britská vláda o nej informovala v stredu ráno.

11:42 V ropnej rafinérii v ruskej Rostovskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou vypukol v stredu požiar, ktorý sa neskôr podarilo uhasiť. Informujeme podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. "V Rostovskej oblasti v meste Novošachtinsk... bola o 10.24 h moskovského času (08.24 h SEČ) prijatá správa o požiari na území závodu na spracovanie ropných produktov," uviedlo ministerstvo, ktoré citovali ruské štátne médiá.

11:37 Rusko zvyšuje počet útokov na východe Ukrajiny, pričom by sa čoskoro mohlo zamerať na Charkov alebo Záporožie, domnieva sa tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov. Informujeme podľa stredajšej správy televízie Sky News. "Určite sa pokúsia o ofenzívu v smere na Charkov alebo na Záporožie," uviedol Danilov. Charkovská oblasť bola v centre ukrajinského protiútoku koncom vlaňajška, keď sa Ukrajine podarilo naspäť dobyť vyše 500 obcí.

11:27 Bezpečnostná služba Ukrajiny zadržala ruského agenta, ktorý korigoval raketové útoky na Charkov.

11:13 Ukrajine sa podarilo vrátiť z Ruska 128 detí, ktoré z ich vlasti násilne odviezli ruské okupačné úrady. Podľa agentúry Ukrinform to oznámila Julija Usenková z ukrajinskej generálnej prokuratúry, ktorá má na starosti ochranu záujmov detí. Vyše 50 vrátených detí je so svojimi rodičmi alebo poručníkmi v krajinách Európskej únie, dodala Usenková. Podľa Ukrinformu sa v Rusku môže nachádzať viac ako 16-tisíc maloletých Ukrajincov.

10:35 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 8. februáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/The Kyiv Independent)

10:05 Proruskí propagandisti hlásia, že Igor Mangushev je mŕtvy.

9:55 Jednu ženu vytiahli živú z trosiek budovy 52 hodín po ničivom zemetrasení, ktoré v pondelok postihlo juhovýchod Turecka. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA. Zábery televízie NTV v stredu zachytávali záchranné služby v tureckej provincii Kahramanmaraš blízko hranice so Sýriou, ako nesú ženu na nosidlách do sanitky.

9:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštívi Britániu. Stretne sa s premiérom Rishim Sunakom a zavíta medzi ukrajinských vojakov, oznámil úrad britského premiéra. Zelenskyj sa vydáva na až druhú zahraničnú cestu od začiatku takmer rok trvajúcej ruskej invázie do jeho krajiny. V decembri navštívil Spojené štáty.

8:55 Rusko požiadalo spoluzakladateľa hudobnej skupiny Pink Floyd Rogera Watersa, aby v stredu prehovoril na Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN). O jej zasadnutie s témou dodávok zbraní Ukrajine požiadala Moskva. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

"Ruská diplomacia bývala vážna. Čo bude ďalej? Mr. Bean?" povedal diplomat BR OSN pod podmienkou zachovania anonymity. "Uvidíme, čo povie. Má pozíciu a zajtra si ju vypočujete," uviedol v utorok ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia a zavtipkoval: "Možno nám aj zaspieva."

8:35 Štátna duma pripravila návrh trestov za diskreditáciu dobrovoľníkov, ktorí išli do vojny na Ukrajine.

8:00 Ruské invázne sily sa snažia plne ovládnuť Doneckú a Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny, uviedol vo svojej dnešnej operačnej zvodke ukrajinský generálny štáb. Ukrajinskí obrancovia podľa neho za uplynulý deň odrazili ruské útoky pri 22 obciach vrátane Bachmutu, o deň skôr hlásil odrazenie útokov pri desiatkach miest a dedín. Podľa agentúry Reuters Rusi zintenzívnili zimné útoky na východe Ukrajiny.

"Nepriateľ, ktorý sa snaží plne ovládnuť Doneckú a Luhanskú oblasť, naďalej sústredí svoje hlavné úsilie na vedenie útočných operácií v smeroch na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Novopavplyvku - a to pri Kreminom, Bachmute, Avdijivke, Opytne, Marjinky a Vuhledare," uvádza velenie ukrajinských ozbrojených síl, ktoré zároveň informuje o ruskom ostreľovaní mnohých obcí na východe a juhu krajiny vrátane Charkova.

7:45 Ruskí útočníci ostreľovali Charkov.

7:00 Ukrajina dostane prvé tanky Leopard 2 A6 z Nemecka koncom marca.

6:20 Americký prezident Joe Biden sa počas svojho výročného prejavu o stave Únie zaviazal podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné, keďže sa blíži jednoročné výročie ruskej totálnej vojny.

Joe Biden
Zobraziť galériu (5)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

6:00 Takto dnes vyzerá mesto Marinka v Doneckej oblasti.

Viac o téme: OnlineRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu