Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Airbnb čaká revolúcia: EÚ hlási koniec anarchie! Majitelia budú mať povinnosti, inak im hrozia sankcie!

(Zdroj: profimedia.sk)

BRUSEL – Európska komisia dnes prijala návrh nariadenia, ktorý by mal zvýšiť transparentnosť pri krátkodobom ubytovaní. Majitelia by mali na pravidelnej báze informovať verejné orgány o hosťoch, aj prenajatých nociach.

Toto nariadenie by malo pomôcť k rozvoju a udržateľnosti tohto druhu podnikania. Komisia pritom upozornila na fakt, že zatiaľ čo rezervácie krátkodobého ubytovania ponúkajú hostiteľom a turistom isté výhody, môžu vyvolať aj obavy v niektorých miestnych komunitách, ktoré zápasia napríklad s nedostatkom cenovo dostupného bývania. Nové pravidlá by mali zlepšiť zber a zdieľanie údajov o hostiteľoch a online platformách. Pomôžu k transparentnosti identifikácie a činnosti hostiteľov, ale aj pravidiel, ktoré musia dodržiavať.      

Navrhovaný právny rámec chce harmonizovať registračné požiadavky pre hostiteľov a ich nehnuteľnosti na krátkodobý prenájom. Registračné schémy budú musieť byť online a užívateľsky ústretové s údajmi o hostiteľoch a ich vlastnostiach (kto, čo, kde).  Po dokončení registrácie by hostitelia mali dostať jedinečné registračné číslo. Online platformy potom budú kontrolovať, či hostitelia zobrazujú správne čísla.

Online platformy budú musieť raz za mesiac automatizovaným spôsobom zdieľať údaje o počte prenajatých nocí a hosťoch s verejnými orgánmi. Tieto údaje prispejú k štatistike cestovného ruchu, ktorú vytvára Eurostat, štatistický úrad EÚ, a budú sa využívať v pripravovanom európskom dátovom priestore pre cestovný ruch. Podľa návrhu Európskej komisie bude toto nariadenie monitorované a za nedodržanie budú udelené sankcie.

Návrh EK teraz prediskutuje Európsky parlament a členské štáty (Rada EÚ). Po jeho prijatí a nadobudnutí účinnosti budú mať členské štáty dvojročné obdobie na vytvorenie potrebných mechanizmov na výmenu údajov.

Viac o téme: BruselEurópska komisiaKrátkodobé ubytovanieAibnb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu