Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Giorgia Meloniová zložila prísahu ako predsedníčka novej talianskej vlády

Giorgia Meloniová Zobraziť galériu (4)
Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

RÍM - Giorgia Meloniová v sobotu zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu ako historicky prvá žena na čele vlády v histórii Talianska. Informuje o tom podľa správ agentúr DPA a AP.

 Meloniová (45), líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), zložila prísahu v prezidentskom paláci v Ríme. Taliansko tak má prvú krajne pravicovú premiérku od druhej svetovej vojny. Meloniová v piatok večer predstavila talianskemu prezidentovi zoznam navrhovaných ministrov. Je medzi nimi aj jej koaličný partner Matteo Salvini, predseda strany Liga, ktorý sa má stať vicepremiérom a zároveň ministrom dopravy a infraštruktúry.

Giorgia Meloniová zložila prísahu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

Tajani ako vicepremiér a minister zahraničných vecí

Ďalším vicepremiérom Meloniovej kabinetu má byť bývalý predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani zo strany Vpred, Taliansko (FI) Silvia Berlusconiho. Tajani bude zároveň zastávať i post ministra zahraničných vecí. Bývalý minister hospodárskeho rozvoja Giancarlo Giorgetti sa pod vedením Meloniovej postaví na čelo rezortu financií.

Giorgia Meloniová zložila prísahu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

Giorgia Meloniová zložila prísahu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

Von der Leyenová zagratulovala Meloniovej k vymenovaniu za taliansku premiérku

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v sobotu zagratulovala Giorgii Meloniovej k vymenovaniu za taliansku premiérku. Informovala o tom agentúra AFP. "Gratulujem Giorgii Meloniovej k vymenovaniu za taliansku premiérku... Spolieham sa a teším sa na konštruktívnu spoluprácu s novou vládou pri výzvach, ktorým spoločne čelíme," napísala von der Leyenová v príspevku na sociálnej sieti Twitter. Novej talianskej premiérke v sobotu zagratulovala aj predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová. Tá na Twitteri v taliančine napísala, že "Európa potrebuje Taliansko".

Meloniová v sobotu zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu ako predsedníčka novej talianskej vlády. Taliansko tak má historicky prvý krát na čele vlády ženu a zároveň prvú krajne pravicovú líderku od druhej svetovej vojny. Ešte pred zložením prísahy Meloniová uviedla, že jej pravicová vláda bude mať jasné proeurópske smerovanie a bude podporovať členstvo Talianska v Severoatlantickej aliancii. Zároveň opakovane ubezpečila, že bude pokračovať v podpore Ukrajiny.

Viac o téme: PredsedníčkaTalianskoGiorgia MeloniováTalianská vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu