Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zlá správa, Eurozónu zrejme čaká recesia: Na ceny plynu by sa mal zaviesť dočasný strop

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Eurozónu zrejme čaká recesia. Pokles podnikateľskej aktivity v regióne sa totiž v septembri zrýchlil.

Zložený index nákupných manažérov (PMI) pre eurozónu, ktorý zahŕňa priemysel aj služby, v septembri padol na 20-mesačné minimum 48,1 bodu zo 48,9 bodu, uviedla spoločnosť S&P Global. Firma revidovala svoj odhad, ktorý počítal so znížením indexu na 48,2 bodu. Index sa dostal hlbšie pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje kontrakciu od expanzie.

Minister hospodárstva Hirman informuje, že EÚ má plán zastropovať ceny plynu na únosnej úrovni pre odberateľov (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Všetky nádeje, že sa eurozóna vyhne recesii, boli zmarené prehĺbením poklesu podnikateľskej aktivity, ktorý signalizuje PMI," uviedol hlavný ekonóm S&P Global Market Intelligence Chris Williamson. Dodal, že prieskum nielenže ukazuje zrýchľovanie ekonomického poklesu, ale tiež zvýšenie inflačných tlakov.

"Prudké zrýchľovanie inflácie spojené s energetickou krízou a vojnou na Ukrajine deštruuje dopyt v čase, keď podnikateľská dôvera padá na úrovne, ktoré sme nevideli od dlhovej krízy v regióne v roku 2012 s výnimkou pandemických lockdownov," uviedol Williamson. PMI pre sektor služieb v septembri padol na 48,8 bodu zo 49,8 bodu v auguste a dostal sa na najnižšiu úroveň od februára 2021.

EÚ by mala zaviesť dočasný strop na ceny plynu 

Európska únia (EÚ) by mala zaviesť dočasný strop na ceny zemného plynu. Platiť by mal, kým sa nezavedie nový cenový index, uviedla šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v Európskom parlamente.

Hirman v Bruseli o dohode krajín EÚ pre zníženie vysokých cien energií (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Zavedenie stropu na plyn všeobecne je dočasným riešením, kým nevytvoríme nový cenový index EÚ, ktorý zabezpečí lepšie fungovanie tohto trhu. Komisia už na tom začala pracovať," povedala Leyenová.

Rusko obnoví dodávky plynu do Talianska 

Rusko po krátkom prerušení obnoví dodávky plynu do Talianska cez Rakúsko. Ruský koncern Gazprom uviedol, že spoločne s talianskymi zákazníkmi sa podarilo nájsť riešenie problému spôsobeného zmenami regulácie v Rakúsku.

Heger navrhuje riešenie: Samosprávy by mohli nakupovať energie v rámci spoločného obstarávania (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rakúsky prevádzkovateľ plynovodnej siete už potvrdil, že akceptoval rezervácie na transport, čo umožní obnovenie ruských dodávok. Talianska energetická spoločnosť Eni uviedla, že uhradí garancie požadované Rakúskom, aby sa opäť mohol prepravovať ruský plyn cez Rakúsko ďalej do Talianska.

Dodávky ruského plynu cez vstupný bod Tarvisio sa zastavili v sobotu (1. 10.). Šéf Eni Claudio Descalzi v pondelok (3. 10.) uviedol, že ruský koncern Gazprom nedokázal po zmene regulácie v Rakúsku zaplatiť garanciu vo výške 20 miliónov eur za transport plynu z Rakúska do Talianska. Zmenená regulácia začala platiť od 1. októbra. 

Peter Kažimír: V budúcom roku očakávame dvojcifernú infláciu a pokles reálnych miezd (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Podľa Descalziho denné dodávky cez vstupný bod Tarvisio predstavovali pred ich zastavením 20 miliónov kubických metrov (m3). Z celkového talianskeho importu plynu na ne pripadalo už len 10 %.

Cenový strop na ruskú ropu sa nebude týkať ropovodných dodávok, tvrdí Maďarsko 

Maďarsko tvrdí, že nový cenový strop Európskej únie na ruskú ropu sa nebude týkať dodávok cez ropovody. Tento cenový strop by mal byť súčasťou ôsmeho balíka sankcií EÚ proti Rusku.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó uviedol, že sa nebude vzťahovať na dodávky cez ropovod. Maďarsko, ktoré je v rámci EÚ najhlasnejším kritikom sankcií proti Moskve, je vysoko závislé od ruskej ropy a plynu.

Ministerstvo financií očakáva, že HDP stúpne o 1,9% v roku 2022 a o 0,6% v budúcom roku (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ceny ropy v stredu ráno mierne klesli 

Ceny ropy uprostred týždňa mierne klesli po výraznom náraste v predchádzajúcich dvoch dňoch. Investori čakajú na rozhodnutie aliancie producentov OPEC+ o znížení ťažby. Trh počíta s výrazným priškrtením. Hlavným dôvodom mierne negatívneho vývoja na trhu s ropou bolo podľa obchodníkov posilnenie dolára.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s novembrovým kontraktom dodávky sa v stredu ráno o 7.32 h SELČ predával po 86,34 USD (87,29 eur). To bolo o 18 centov alebo 0,21 % menej ako v predchádzajúci deň (4. 10.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si s utorok pripísal 2,89 USD alebo približne 3,5 % a uzavrel na 86,52 USD za barel. V pondelok (3. 10.) vzrástol o viac než 5 %.

Decembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v stredu ráno zlacnel o 6 centov alebo o 0,07 % a o 7.35 h SELČ sa predával po 91,74 USD za barel. V utorok sa posilnil o 3,1 % a pondelok o viac než 4 %.

Predstavitelia OPEC+ sa v stredu stretnú vo Viedni a podľa jedného zdroja z kartelu OPEC budú diskutovať o znížení ťažby až o 2 milióny barelov denne, aby podporili ceny. To by bolo najvýraznejšie priškrtenie produkcie aliancie od roku 2020, keď sa dopyt pre pandémiu ochorenia COVID-19 prudko prepadol.

Viac o téme: RecesiaPlynRopaEurozóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu